U zoekt een Maserati Quattroporte? Dit staat er te koop

Het is de auto met de mooiste en tegelijk stomste naam die er is, de Maserati Quattroporte. Het betekent gewoon 'vierdeurs' of vier deuren. De laatste twee generaties zijn bloedmooi, daarvoor was het controversieel, maar zeker interessant.

We zoeken vandaag naar een exemplaar van de Maserati Quattroporte uit de vierde serie. Het model rolde van 1994 tot en met 2001 uit de Italiaanse fabriek die toen net in handen was gekomen van Fiat. Als platform gebruikte Maserati de verlengde en verbeterde bodemplaat van de Ghibli en Shamal. Aangezien dat allebei coupés zijn, was dit model de kleinste Quattroporte ooit. 

Hoewel hij kleiner is dan zijn voorgangers en opvolgers, is het geen kleine auto. Toch oogt hij compact met zijn vierkanterige Gandini-styling met opvallende afgeplatte wielbogen achter. Binnen valt je oog uiteraard meteen op de karakteristieke Maseratiklok die pontificaal op het dashboard bevestigd zit. 

Autobahn zocht voor u op Gaspedaal.nl naar de mooiste Youngtimer-Maserati Quattroportes.

Smaken verschillen uiteraard, maar dit is de enige blauwe Quattroporte die te koop staat en dat is de favoriete autokleur van uw scribent. Voor €12.900 krijg je de versie met de 2,8 liter biturbo V6 die goed is voor 280 pk. Topsnelheid van de auto zou 255 kilometer per uur moeten zijn. Het is echter maar de vraag of dat na 176.507 kilometer (met Nationale Autopas) nog steeds zo is.

Van de duurste auto uit dit overzicht mag je verwachten dat er een V8 onder de motorkap ligt. Die verwachting wordt niet teleurgesteld, want je vindt er de 3,2 liter achtcilinder. Die motor brengt zijn 336 pk via een handbak met zes versnellingen naar de achterwielen. Het blijkt dat de kopers van Maserati's eind jaren negentig nog echte rijliefhebbers waren die graag zelf de schakelmomenten bepaalden.

 Het exterieur van de auto is groen metallic en het interieur is voorzien van crèmekleurig leer, daar moet je van houden. Maar als je dat doet, kun je voor €26.500 in deze stijlvolle youngtimer rijden. 

Met een kilometerstand van 98.000 is dit de minst ingereden Quattroporte die nu te koop staat. Met de prijs van €13.000 staat deze Italiaan in de lage middenmoot. Het betreft een exemplaar met de 2,8 liter V6 die gekoppeld is aan een automatische versnellingsbak. De motor heeft onlangs een nieuwe distributieriem gekregen en zou er volgens de verkoper weer jaren tegenaan moeten kunnen. En tja, met nog geen ton op de klok mag dat ook wel.

Met 18 jaar is deze Vierdeurs net oud genoeg om zelf zijn rijbewijs te halen. De auto bereikte de weg in het eerste jaar van het nieuwe millennium en reed sindsdien 103.738 km. Het betreft een exemplaar met de tweeliter V6 in het vooronder. De motorisering lijkt wat vreemd, maar dat kwam door de fiscale regels in Italië, waar motoren met meer inhoud dan twee liter zwaar werden belast. De bouwers van Maserati ontwikkelden daarom een V6 met de motorinhoud van een viercilindertje. Het ding leverde dankzij de dubbele turbo meer vermogen (287 pk) dan de grotere V6 (284 pk), maar had wel een lager koppel. In deze auto hangt de V6 aan een automaat. Optisch is de auto schitterend bijgehouden. Voor €14.500 staat hij bij je voor de deur.

Net als de duurste in dit overzicht, heeft de goedkoopste Quattroporte in deze lijst een V8 in het vooronder. De kilometerstand van de zilverkleurige wagen is het hoogste van allemaal, maar is met 282.149 km niet belachelijk hoog. Het is echter wel een Italiaan, en geen Volvo 850. De eerste acht jaar verbleef deze Maser in een ander land, hij staat pas sinds 2007 op Nederlands kenteken en dat staat voor €9.000 op jouw naam.