Sleutelloze auto's brengen mensen om

De New York Times heeft onderzoek gedaan naar het aantal doden dat tot nu toe is gevallen door auto's die zonder sleutel kunnen starten. Ten eerste: ja, dit gebeurt en ten tweede: het zijn er nog best wat.

De New York Times heeft uitgevonden dan sinds 2006 tenminste 28 doden zijn toe te wijzen aan auto's met een Keyless Entry/Ignition systeem. In 45 gevallen is het de auto niet gelukt zijn eigenaar om te brengen, maar bleef het bij schade aan vitale organen en de hersenen. 

Maar hoe kunnen auto's met deze optie in godsnaam hun eigenaar doden? Ze rijden niet autonoom over ze heen, maar doen het op een stille manier. Het werkt als volgt: het gaat vooral om oudere mensen die hun auto in de garage aan het huis parkeren. Ze stappen uit, maar na ugh-jaren rijden in een auto met sleutel, vergeten ze dat ze deze hier niet meer hebben, zetten de auto in park (alleen maar automaten in 'murica), stappen uit en doen alsof er niets aan de hand is. 

Op dat moment blijft de auto stationair draaien en pompt hij het hele huis langzaam vol met koolsfofmonoxide. Als de oudjes er dan niet op tijd achter komen dat hun auto nog staat te draaien, leggen ze het loodje. 

Volgens de krant is dit een groeiend probleem omdat steeds meer oudjes een nieuwe auto met het sleutelloze systeem kopen. En hoewel autofabrikanten al tijden allerlei piepjes, alarmen en andere dingen in auto's proppen om mensen te laten weten dat de motor nog steeds draait, vallen deze blijkbaar niet genoeg op. Ford heeft als enige het probleem serieus genomen en laat de motor uitvallen als hij 30 minuten stilstaand stationair gelopen heeft.

En hoewel de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) al een nieuwe regel heeft aangebracht, zijn vrijwel alle autofabrikanten tegen het implementeren hiervan. En misschien maar goed ook, want er kan gezegd worden dat dit soort nagenoeg dove en vergeetachtige oudjes misschien nog wel veel gevaarlijker zijn voor de rest van de mensheid wanneer ze achter het stuur van hun nieuwe auto zitten.