BMW geeft foute dieselsoftware toe, deelt sneer uit naar VW

Op de algemene vergadering van BMW heeft baas Harald Krüger toegegeven dat meer dan tienduizend van zijn auto's met foutieve software zijn uitgerust. Om vervolgens zijn eigen straatje heel snel schoon te vegen.

'Ja, het is waar dat 11.700 BMW diesels met foutieve software zijn uitgerust', aldus Krüger tegenover de aanwezige Duitse media. 'Maar, dit was een menselijke vergissing en het had bovendien geen enkele invloed  op de emissiewaarden'. Afgelopen maart vorderde de Duitse RDW dat de betroffen auto's werden teruggeroepen. Om nog eens te onderstrepen dat BMW de boel niet heeft willen bedotten zegt Krüger: 'met een doelbewuste manipulatie van de motorsoftware en het uitlaatreinigingstraject heeft dat niets te maken'.

Kortom: mea culpa voor een klein menselijk foutje, maar verder moeten jullie niet zo zeuren, jongens. Vervolgens zette Krüger de bijl aan de wortels van Volkswagen: 'wat ook tot de waarheid behoort: het handelen van sommige fabrikanten heeft de gehele branche schade toegebracht.' Hij noemde geen namen, want iedereen kan toch wel op de puntjes invullen wie hij op de korrel nam.

BMW herhaalt met het NEIN NEIN NEIN van vandaag in feite wat het vorig jaar ook al zei, ook al heeft het inmiddels wat auto's terug moeten halen. Big deal, dat overkomt de beste. Ook Mercedes en Audi riepen auto's terug.

Op de aandeelhoudersvergadering toonde BMW ook een bijzonder vage eerste designschets van de iNEXT, het volledig elektrische halo-model dat in 2021 op de markt komt. Later dit jaar tonen de Duitsers er een eerste Vision-concept van. Niet dat dit erg boeiend is, maar aangezien we toch over BMW schreven krijgt u deze cadeau.