Ricciardo pleit voor kwalificatieband in Formule 1

Nog nooit waren er zo veel bandencompounds in de Formule 1, echter: het circus moet zich elk weekend houden aan de drie rubbersoorten die door Pirelli geselecteerd zijn. Volgens Daniel Ricciardo kan dat anders.

Over iets meer dan een week beleeft de nieuwe hypersoft-compound - pre-season testwerk in Barcelona even buitenbeschouwing latend - zijn primeur tijdens de GP van Monaco. Met name Red Bull Racing gaat VOL op het roze orgel: 11 van de 13 geselecteerde setjes banden zijn hypersofts. Als het ergens kan, dan in Monaco. 

Maar er zijn ook circuits als Barcelona en Suzuka, die zich totaal niet lenen voor racen op hypersofts: een paar rondjes en ze zijn kapot. Echter, tijdens de kwalificatie heb je ook maar één of twee rondjes nodig. Daarom oppert Daniel Ricciardo om bij elke race 1 setje van de allerzachtste banden mee te nemen, opdat een absoluut snelste kwalificatietijd neergezet kan worden. Klinkt op zich niet verkeerd: Pirelli neemt iedere weekend 10 setjes mee, en iedereen die in Q3 kwalificeert krijgt een set.

Tegenover Globo zegt Dani Ric: "I don't understand why we can't have the hypersofts at every race. Or at least in qualifying. It was already obvious on Friday that the top six would use the soft in qualifying and then try to stop once with the medium. It was no secret. I think if we did that it would create more options and surprises, because right now it's a little predictable."

Het enige dat we ons afvragen is: 'hoe kan een hypersoft voor minder voorspelbaarheid zorgen?' Je banden van Q2 zijn je startbanden en in Q3 gebruik je de zachtste compound beschikbaar. Als er een hypersoft beschikbaar is zal je dus snellere Q3-tijden zien, maar voor de startopstelling verandert dit verder niets. Bovendien zit er tegenwoordig al een enorm gat tussen kwalificatierondjes en de snelste raceronde. Vergelijk dat eens met de situatie in bijvoorbeeld 2004, toen niet zelden in de race sneller werd gereden dan in de kwali.

Dit seizoen werd één keer een compound 'overgeslagen': in China waren ultrasoft - soft - medium beschikbaar. De volgende keer dat dit gebeurt, is in Hockenheim, met dezelfde bandenkeuze.