'Fiat trekt nog meer productie uit Italië'

Fiat is Italië, maar tegelijkertijd wordt de 500 in Polen gebouwd, de 500L in Servië, en rolt de Tipo in Turkije van de band. Maar dat is niet genoeg, er moet meer Italiaanse productie kapot. Volgens de geruchten moet ook de oer-Italiaanse Panda weg. 

Fiat Chrysler-baas Sergio Marchionne lijkt op weg het tweede merk in zijn portfolio vakkundig de nek om te draaien. Na Lancia lijkt ook Fiat nu voor de bijl te gaan. Niet dat het verdwijnt, maar het wordt wel 'geherpositioneerd'. De laatste tien jaar heeft het kernmerk geen noemenswaardige investering ontvangen, en dat toont zich in het modellenaanbod, dat inmiddels gemiddeld zo'n hoge leeftijd heeft bereikt dat de burgemeester bij ze langs komt met obligate vragen als 'hoe is het u gelukt zo oud te worden?'

Neem bijvoorbeeld de Panda, een model dat nodig aan vervanging toe is, maar een opvolger is nog niet in zicht (bij 'Panda' mag u overigens ook Bravo, Punto, of Alfa Mito/Giulietta invullen). Gelukkig wordt deze trots van Italië nog wel in de fameuze Pomigliano d'Arco-fabriek, vlakbij Napels, in elkaar geschroefd. De vraag is: hoe lang nog? Bloomberg meldt - op basis van 'insiders' - dat ook de Panda-productie uit Italië gaat verdwijnen. Deze zou naar het Poolse Tychy gaan, waar de 500 nu gemaakt wordt, en de Ford Ka vroeger van de band rolde. De MiTo en de Punto staan op de nominatie om dezelfde weg te bewandelen als Old Yeller.

Als we dit verhaal knopen aan een artikel dat vorige week verscheen, over een focusverschuiving van volumemerk Fiat naar niet-westerse markten, dan klinkt het geloofwaardig. Maar we willen het natuurlijk wel graag van de baas horen in plaats van via de wijnrank.

De reden voor bovenstaande verschuiving: de capaciteit in Italië moet benut worden voor merken als Alfa Romeo, Jeep, en Maserati. Zij brengen een stuk meer marge met zich mee, voor het echte volumewerk is Italië niet meer interessant, ook al liggen de lonen in het zuidelijke deel van het land relatief laag.

Op 1 juni zullen we waarschijnlijk meer horen. Dan is de algemene vergadering van Fiat Chrysler, en we verwachten tevens op die datum het nieuwe vijfjarenplan te krijgen. Marchionne liet in juli 2017 weten dat dit 'early next year' zou komen, en elke datum voor juli voldoet in theorie aan die kwalificatie.