Koenigsegg Agera RS Gryphon crasht voor de tweede keer

Het is extreem lullig als je een keertje crasht in een unieke hypercar, nog voordat hij aan de klant geleverd wordt. Bij Koenigsegg doen ze dat gewoon twee keer binnen een jaar.

De unieke, volledig uit koolstofvezel opgetrokken Gryphon werd in 2017 in Genève aan het publiek voorgesteld. Het ging om een uniek project dat door de Amerikaanse autoverzamelaar Manny Khoshbin was besteld. Maar voordat hij aan hem geleverd kon worden, belandde hij ergens tijdens het testen in een berm. Manny hoefde zich geen zorgen te maken, hij kreeg een splinternieuwe. De gecrashte versie zou opgekalefaterd worden om als testbak gebruikt te worden.

Bij de eerste test in Trollhattan in Zweden, bleek de 1360 pk op de achterwielen te veel voor de bestuurder van de 1395 kilogram wegende Koenigsegg. De onmogelijk dure wagen glipte van de weg en liep flinke schade op. Tenminste, dat maken we op uit de enige foto die er van het incident te vinden is. We vermoeden dat de maker er erg snel bij was om de rommel op te ruimen en om de flater zo stil mogelijk te houden.

Het zilveren koolstofvezelenrandje aan dit verhaal is dat er niemand gewond is geraakt bij het ongeluk. Financieel gezien doet het alleen pijn bij Koenigsegg zelf. Zij mogen weer aan een lang opbouw- en reparatieproces beginnen.