Zelfrijdende Mondeo van Mobileye knalt door rood tijdens demo

Ergens in de toekomst zal de autonome auto er aankomen, maar dat duurt nog wel eventjes. Voor wie daar nog aan twijfelt zijn er altijd de persdemonstraties die in de soep lopen.

Het onlangs door Intel overgenomen Israëlische Mobileye is één van de grote spelers in de autonome ontwikkelingen. Om te tonen wat hun testvoertuig allemaal kan werd een lokale TV-crew uitgenodigd om beelden te komen schieten, en -u raadt het nooit - prompt werd er op een overzichtelijke kruising door diep donkerrood gekacheld, en bijna een trio oude vrouwtjes van de sokken gereden. De beelden vindt u hier, met de actie vanaf 4:20 minuten.

Een verklaring kon niet lang uitblijven, volgens Mobileye stoorde de apparatuur van de tv-mensen met hun gevoelige sensoren. Een verklaring die we al eens eerder hoorden in andere vergelijkbare gevallen. Hier is een idee: misschien is het handig om in stilte door te ontwikkelen en niet aan high-profile risicofactoren als bezoekende TV-mensen te doen?

Het Mobileye-incidentje is er een die we kunnen toevoegen aan een uitdijende lijst: een vroege versie van de Uber-XC90 die in twee gevallen autonoom door rood reed, een Koreaans-Amerikaanse startup wier Genesis met een TV-crew erin crashte, een crashende autonome bus,  en natuurlijk de Uber-XC90 die een met haar fiets overstekende vrouw morsdood reed, omdat de sensoren dachten dat het een 'false positive' was. Niemand zei dat het makkelijk was om een autonome auto te ontwikkelen.