Klein deukje in Model 3 kost vermogen om te repareren

Wanneer u uw Model 3 eindelijk een keer in ontvangst mag nemen raden we u aan om extreem voorzichtig te doen met de auto. Een klein deukje laten repareren kost al snel duizenden euro's.

Een klein deukje in het paneel boven het linkervoorwiel. Het kan gebeuren en met een belletje naar de dealer is dit voor een paar honderd euro, misschien iets meer, opgelost en is de auto weer als nieuw. Tenminste, als het om een normale auto gaat. Bij de Tesla Model 3 komt er een rekening van duizenden euro's op de mat vallen.

Dit overkwam Chris Boylan van Clean Technica. De man gaf een verkeersbord een iets te hard zetje waardoor zijn Tesla een klein beetje schade opliep. Hij verwachtte een paar honderd dollar te moeten ophoesten om de schade te laten fiksen en bracht hem naar het door Tesla gecertificeerd onderhoudspunt Precision Autoworks. Uiteindelijk kreeg hij een schatting van bijna $7.000 waarvan $5.000 aan manuren was.

Het idiote is dat de garage de rekening volledig kon verklaren. Het beschadigde paneel kon namelijk niet gerepareerd worden omdat Tesla hiervoor aluminium gebruikt. Daardoor moest er een nieuw paneel besteld worden. Daarbij had Chris de pech om zijn auto in Electric Blue te laten uitvoeren. En laat dat nu net een kleur zijn die drie lagen nodig heeft om zo mooi te worden. Omdat er een heel paneel geplaatst werd, moest deze in zijn geheel drie keer gespoten worden waarbij de omliggende panelen meegenomen moesten worden om enig kleurverschil af te laten vloeien.

Dan zijn we er nog niet. Om het paneel te überhaupt te kunnen plaatsen moet de halve auto uit elkaar. De bumper, verschillende kleine afwerkingsstukjes en zelfs de spiegel moeten eraf. Maar voordat dat kan gebeuren, moet de achterbank verwijderd worden. Klinkt onlogisch, maar onder die bank zit het accupakket en daar kan deze ontkoppeld worden. Nadat alles weer terug geplaatst en aangesloten is, mag de afstandsmeter in de voorbumper ook helemaal opnieuw gekalibreerd worden. 

Klinkt als een ongelofelijke berg werk om een klein deukje te repareren. Zoveel dat zelfs de verzekeringsmaatschappij, via welke de schade afgehandeld diende te worden, het niet geloofde en zijn eigen expert er op af stuurde. Deze kwam tot de conclusie dat $7.000 inderdaad ietwat veel was. Hij geloofde dat het voor $6.250 ook wel gedaan kon worden. Uiteindelijk werd de bumper dan ook voor dat bedrag gerepareerd.