Genoeg van privacymails? Tesla volgt je ook online

Heb je een Tesla en een social media-account? Let dan even op, want Elon 'Big Brother' Musk volgt je overal en linkt al je accounts. Handig voor hem. Hij heeft overigens ook een vacature voor iemand die digitaal stalken leuk vindt.

Tesla wil graag positief in het nieuws komen en daarom moeten problemen met de auto's zo snel mogelijk worden opgelost. Het bedrijf heeft daarom een speciale afdeling waar mensen gebruikersfora, Reddit en de sociale media nauwlettend in de gaten houden. Dat is waarschijnlijk niet zo speciaal, aangezien veel meer bedrijven tegenwoordig over een afdeling webcare beschikken.

De vacature is voor iemand die in direct contact staat met klanten, klaagtrends onderschept en daar actief op inspeelt. Hij moet voorkomen dat er geklaagd wordt. Maar positiever bekeken: hij moet ervoor zorgen dat Tesla snel problemen met auto's kan oppikken. De fabrikant kan dan snel reageren in de fabriek, zodat anderen geen problemen krijgen.

Tot zo ver is er niets aan de hand, maar Tesla blijkt nog meer te doen en wellicht zijn de Amerikanen niet alleen (maar weten we niet dat andere autofabrikanten het doen). Een Redditor genaamd midfielder4929 claimt dat de Californiërs al jaren een database bouwt waarin usernames worden gekoppeld aan de nummers van de auto's. Ze weten dus precies welke gebruiker je op de sociale media bent. Als je dan klaagt op een forum kijken ze meteen in je auto wat er aan de hand is. Voor wie zich afvraagt hoe midfielder4929 weet dat Tesla die gegevens koppelt? Hij is zelf degene die het systeem jarenlang met informatie heeft gevuld (zegt hij, en andere Redditors bevestigen zijn claims).

De handelswijze van Tesla is voortvarend, maar ook scary. Het is maar de vraag of die gegevensverzameling in Europa is toegestaan, zeker nu de GDPR-verordening afgelopen week van kracht werd (en waardoor je die stortvloed aan privacymails in je mailbox ontving). Tesla zal je in ieder geval moeten vertellen dat ze jouw gegevens in een database aan elkaar koppelen.