Sukkel crasht Tesla Model S in politiewagen en wijst naar Autopilot

Het blijkt voor veel Amerikanen nog maar moeilijk te begrijpen dat de Autopilot van Tesla een hulpmiddel is en geen werknemer. Alweer crasht een Tesla Model S op een knullige manier. Deze keer zelfs tegen een politiewagen.

Hoewel Elon Musk blijft toeteren dat de Autopilot veilig is, maar dat je wel moet blijven opletten, crasht de ene na de andere Tesla. Semi-verongelukte bestuurders grijpen de kans om onder de schuld uit te komen maar wat graag en wijzen steevast naar het hulpmiddel als de schuldige.

Vannacht botste een Tesla Model S op een politiewagen. Het voorval gebeurde uiteraard in de Verenigde Staten, land van eigenwijze dwazen die maar niet willen luisteren naar waarschuwingen - hoewel het land bezaaid is met waarschuwingen, tot en met het feit dat koffie heet is. De bestuurder (mag die eigenlijk nog wel zo heten als hij niks doet?) reed op de Laguna Canyon Road in Laguna Beach (Californië) en lette klaarblijkelijk niet op.

Gevolg van de onoplettendheid en de zelfsturende auto: de wagen vond het nodig om zich in de zijkant van een politievoertuig te rammen. Gelukkig stond de politie-SUV geparkeerd en zat de agent er niet in, maar de berijder van de Tesla liep lichte verwondingen op.

Fabrikant Tesla was er wederom als de kippen bij om dit -voorspelbare- commentaar te geven: "Tesla has always been clear that Autopilot doesn’t make the car impervious to all accidents." Overigens kon het bedrijf nog niet meteen bevestigen of de auto daadwerkelijk op Autopilot stond.

Dit zoveelste voorval van onoplettendheid, of een falende Autopilot, wordt meegenomen in de onderzoeken van de NHTSA naar de veiligheid van het systeem. Het lijkt ons in ieder geval verstandig om de Autopilot alleen in te schakelen op snelwegen, daar rijdt iedereen gewoon dezelfde kant op. Toch is dat ook geen garantie voor succes, vorige maand knalde een Model X vol op een rijbaanscheiding en ook dit weekend was het raak met een Model 3 (in Griekenland).