Gemeente Rotterdam mag mensen met een oude auto definitief discrimineren

Nadat Rotterdam als tweede Nederlandse stad een Milieuzone invoerde, volgde een constant juridisch getouwtrek. Vandaag heeft de Raad van State een einde gemaakt aan alle discussie en de gemeente gelijk gegeven. De Milieuzone BLIJFT.

In de Rotterdamse Milieuzone zijn dieselauto's van voor 2001 en benzineauto's van voor 1 juli 1992 machinae non gratae. Eerder draaide de Rotterdamse rechter het verbod op benzineauto's terug, maar deze terudraaiing van juni 2017 werd heel snel weer teruggedraaid door een in zijn kuif gepikte wethouder Pex Langenberg (D66, hij zat de rit niet uit). Binnen twee maanden hadden ze de boel weer in het gelid.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State geeft de gemeente (na een eerdere schorsing in oktober) nu gelijk in haar argumenten voor de Milieuzone. En als de RvS het zegt is het klaar, een hoger orgaan is er niet.

Volgens de RvS heeft het vorige college in 010 goed belangen afgewogen en zijn "de nadelige gevolgen van de milieuzone niet onevenredig in verhouding met de daarmee te dienen doelen." Vertaald naar de praktijk betekent dit: scheer je weg met je oude Citroën CX, want je geeft iedereen fijnstofkanker. Oh, en welkom cruiseschepen die een miljoen ton zwavelhoudende dieseldrek door hun motoren pompen!

U vindt de volledige uitspraak hier.