Vive les stakeurs: vanaf vandaag rij je boeteloos door Frankrijk

Voor een keer zeggen we hoera voor de stakers, want als de politie stopt met boetes uitschrijven, zijn we plotseling fan van staken. In Frankrijk staken ze altijd en dus hebben politieagenten besloten ook mee te doen.

Vanaf vandaag leggen de leden van de politievakbonden Alliance Police Nationale CFE CGC, Unité SGP Police FO FSMI en UNSA het werk neer voor betere arbeidsvoorwaarden omdat alle Fransen nou eenmaal het recht hebben om een paar keer per jaar hun werk neer te leggen. Maar waar vrachtwagenchauffeurs en boeren de wegen blokkeren, treinmachinisten het spoor lamleggen en streekbussen gewoon niet rijden, kunnen agenten niet het werk neerleggen, dan regeert de wetteloosheid. Gelukkig hebben ze bedacht dat de overheid er het meeste last van heeft als ze stoppen met het uitschrijven van processen verbaal aan automobilisten.

Vanaf vandaag (tot en met een onbekende datum in de toekomst) is Frankrijk dus veranderd in een vrij overtredingsgebied. Houdt u zich in Nederland vooral netjes aan de regels (dat vinden we allemaal fijn), maar haal al uw rare fratsen in Frankrijk uit: krijg je toch geen bekeuring (tenzij je echt enorm over de schreef gaat, dan grijpen de stakende agenten alsnog in).

Let er wel op dat de flitskasten van de "Hexagone" gewoon wel aanstaan. Digitale ambtenaren staken immers niet.