Moderne tech is dodelijk voor vastgeroeste autoindustrie

Grote baas van Aston Martin Andy Palmer heeft zijn mening over het huidige autolandschap met de wereld gedeeld. Hij denkt dat er maar weinig fabrikanten over zullen blijven als we op oude voet door blijven gaan. Men moet aanpassen of sterven.

Andy Palmer ziet de toekomst voor de automotive sector niet heel rooskleurig in. Hij denkt dat er op dit moment teveel hetzelfde wordt ontwikkeld door autofabrikanten en dat is overbodig. Het zal dan ook leiden tot het einde van heel veel automerken omdat mensen niet zitten te wachten op meerdere identieke voertuigen van verschillende fabrikanten.

Daarbij wijst hij specifiek de vinger naar de elektrische en de zelfrijdende auto's. Deze zorgen ervoor dat de auto steeds meer een gemaksartikel wordt in plaats van een luxeartikel. Hij vergeleek het met de luchtvaartindustrie: het boeit mensen niet in welk vliegtuig ze vliegen, als ze maar vliegen. Daarom zijn er maar vier grote vliegtuigbouwers, meer ruimte is er niet op die markt. 

De oplossing ligt volgens Palmer in het aanspreken van de wens om een prachtige auto te bezitten. Een auto die wat doet met de emotie van de eigenaar. Dat is natuurlijk een beetje makkelijk gezegd voor de CEO van een merk dat alleen maar dat doet, maar een merk moet zich volgens hem duidelijk onderscheiden van de eenheidsworst om nog een toekomst te hebben. Het is dat, of fuseren met een ander merk om zo de redundantie aanzienlijk te verminderen.

Palmer is overigens niet de enige die hierover begint, onze favoriete Italiaan en FCA CEO Sergio Marchionne denkt er precies hetzelfde over. Alleen verkondigde hij zijn mening al in 2015, en had hij het toen nog niet over accubakken als boosdoeners. Wat hij wel heeft gedaan, is zijn visie kracht bijzetten. Zijn merken zijn steeds minder op de massa gaan produceren en steeds meer op de Alfa Romeo's en Maserati's gaan focussen, met goede resultaten. Er zit dus toch iets in de gedachtengang van de twee heren.