Vraag Max Verstappen nog één keer over zijn crashes en je krijgt een kopstoot

Ask it again. I dare you. I double dare you, motherfucker. Ask it one more time.

Max Verstappen is het beu. En met 'het' bedoelen we alle eindeloze vragen over zijn vele crashes en uitglijdertjes dit seizoen, en de hieraan gekoppelde vraag of hij zijn rijstijl misschien ook aan gaat passen. We kunnen ons dit van beide kanten voorstellen: natuurlijk ga je als journaille niet negeren dat de golden boy van de F1 met zijn nieuwe miljoenencontract tot 2021 wel een erg stroef eerste deel van zijn seizoen meemaakte, maar we kunnen ons ook prima in Max inleven dat hij nu wel eens klaar is met altijd maar dezelfde repetitieve vragen.

Gistermiddag was deze irritatie pijnlijk voelbaar, toen Verstappen uithaalde naar een luie journo die weer eens met dezelfde uitgekauwde kudtvraag op de proppen kwam (vanaf 04:36):

Dat waren dertig heel ongemakkelijke seconden, waarin de vragensteller heel slim een stilte laat vallen, en Verstappen in zijn vooropgezette val ziet lopen. We zien dat Max, die al op zijn zeventiende uiterst behendig en volwassen op persvragen reageerde, ook een breekpunt heeft. De inmiddels 20-jarige en veel volwassenere Verstappen speelt even niet meer met de pers, maar zoekt de confrontatie op. We snappen het wel, maar het is de nachtmerrie van elke PR-influisteraar: ook al bedoelt hij het niet letterlijk zo (hopen we), je weet dat dit kleine kopstoot-fragmentje buiten alle proporties geblazen gaat worden en de ochtend erop het gesprek van de dag is.

Het uitglijdertje bewijst maar weer eens het nadeel van alle faam: je moet ontzettend op je woorden passen. Hier kwam Max vorig jaar in Austin al achter toen hij de steward die zijn inhaalactie op Raikkonen in de laatste ronde bestrafte direct na de race een mongool noemde: media uit een ander taalgebied die een dergelijke scheldterm in hun taal niet kennen gingen er meteen mee aan de haal, en Max kon zijn excuses gaan maken.

Misschien is het een idee om à la Hamilton heel ongeïnteresseerd en demonstratief te gaan snapchatten tijdens een persco, maar dat straalt ook niet lekker professioneel af. Het beste lijkt ons bij dergelijke vragen maar gewoon een glimlach op te zetten, maar vooral: een foutloos weekend rijden. Als Max in Canada een lekker weekend draait zonder zich in de Wall of Champions te boren, dan hebben de vragen de volgende persco geheid weer een positieve lading.