Tesla komt met nieuwe software voor Autopilot

Elon Musk is weer dingen aan het beloven. Deze keer gaat het om een grote update voor de Tesla-software. Het belangrijkste hiervan is dat allerlei zelfrijdende features nu echt worden aangezet. 

Bij voorgaande software-updates focuste Tesla zich voornamelijk op veiligheid. Niet heel gek, want daar ging en gaat het voornamelijk mis. Ook de eerstvolgende update zal die insteek hebben, maar op negen augustus verschijnt Tesla Version 9 en daarmee krijgt de auto eindelijk zijn echte autonome-features. 

Wat deze features precies zijn, laat Tesla-baas Elon Musk nog niet weten. Maar hiermee lost hij zijn inmiddels twee jaar oude belofte wel (gedeeltelijk) in. Het blijft allemaal een beetje vaag, en we gaan er dan ook niet vanuit dat elke met Autopilot uitgeruste Tesla ineens volledig zelfstandig gaat rijden. Eén ding is zeker: het maakt de communicatie vanuit het bedrijf wel een tikkeltje onduidelijker. Er zullen ongetwijfeld weer mensen zijn die na negen augustus geloven dat ze alle emails van de wereld kunnen beantwoorden terwijl de Tesla zichzelf rijdt. 

De uitspraak van Musk doet vermoeden dat hij denkt dat de veiligheid op een punt is aanbeland waarop de auto's het wel goed genoeg doen en het tijd is om te focussen op anderen dingen. Maar als je iets verder kijkt is niets minder waar. Het lijkt er eerder op dat met het toevoegen van de autonome functies de veiligheid er juist op vooruit gaat. Neem bijvoorbeeld het wel of niet goed kunnen in- en uitvoegen, een punt waar het vaak fout gaat. Hierover laat Elon weten dat de nieuwste versie deze issue juist oplost en dit dus niet meer kan gebeuren. 

Maar goed, totdat het negen augustus is en het internet volloopt met filmpjes van crashende zelfrijdende Tesla's, blijft het nog speculeren over de omvang en impact van de update. Gezien de stand van zaken omtrent autonome auto's denken we dat het beperkt zal blijven tot wat extra's die vooral bruikbaar zijn op afgesloten terreinen en parkeergarages.