Hoera: vijfliter V8 goedkoper dankzij WLTP

Dat de BPM alle leuke auto's in Nederland de nek omdraait wist u al, maar waar u verwachtte dat de nieuwe WLTP-cyclus alle auto's nog duurder maakt, zit u keihard fout. Vooral sportwagens met grote motorblokken worden goedkoper.

De uitstoot van auto's werd gemeten met de NEDC-cyclus, tot men erachter kwam dat deze helemaal niet in lijn lag met het normale dagelijkse gebruik van auto's (wij trekken niet extreem langzaam op met vooraf opgewarmde motoren). Om dat aan te pakken (en nog meer aan de BPM te verdienen) wordt er vanaf september met de WLTP-cyclus gewerkt. Een manier van meten die het dagelijkse gebruik veel beter benadert en dat heeft onverwachte voordelen voor mensen die graag met een V8 willen rijden. Deze motoren blijken milieuvriendelijker door de nieuwe test en dat maakt ze goedkoper in de BPM.

We nemen de nieuwe Ford Mustang GT V8 als voorbeeld. Volgens de NEDC-methode ramt deze ongeveer 275 gram CO2 per kilometer de lucht in. Na een test op de WLTP-methode daalt dat ineens naar 265 gram. Het lijkt een klein verschil, maar het scheelt al snel duizenden euro's aan BPM. We rekenden het voor u uit aan de hand van de methode die de belastingdienst voorschrijft. Bij een uitstoot van 275 gram CO2 komen we uit op, schrik niet, €64.347 dat aan BPM afgedragen dient te worden. We verlagen de uitstoot met 10 gram en komen vervolgens uit op een iets schappelijkere €59.767. een verschil van €4.580 dat u in uw zak steekt door eventjes te wachten met de aanschaf van uw dikke V8. 

Onderzoeksbureau Autovista Group, dat deze tests uitvoerde, laat weten dat de WLTP-cyclus vooral in het voordeel van de grotere motoren werkt. Dit komt doordat de nieuwe test meer inspanning vraagt van de motor. Kleinere brommertjes moeten nu veel harder werken om de doen wat er van ze gevraagd wordt. Hierdoor stoten deze dus ook relatief veel meer uit. Een grotere motor doorloopt de test makkelijker, met positievere gevolgen.

De onderzoekers moesten dan ook hun eerdere bevindingen omlaag bijstellen. Vanaf de invoering van de WLTP zullen de uitstootcijfers niet met gemiddeld 25%, maar met 'slechts' 22% per auto stijgen tegenover de NEDC-resultaten.