Ferrari: Kimi Raikkonen eruit, Charles Leclerc erin

Saubercoureur Charles Leclerc vervangt volgend jaar Kimi Raikkonen als tweede rijder bij Ferrari, zo meldt de F1-tam-tam. Kind van de rekening is in dat geval Daniel Ricciardo.

De 20-jarige Leclerc beleeft vooralsnog een zeer positief seizoen, en de lijntjes tussen Sauber en Ferrari zijn sinds de Alfa Romeo-deal nog een stuk korter geworden. De Scuderia zou ernaar neigen de Monegask volgend jaar een stoeltje naast Vettel te geven, en hiermee de bijna twee keer zo oude Kimi eindelijk met pensioen te laten gaan. De Fin pakt weliswaar punten, maar hij miste de afgelopen races het podium, en de teamleiding zou vers bloed het komende jaar verwelkomen.

Bovenstaande is flink tegen de traditie bij het aartsconservatieve Ferrari, dat erom bekend dat het ervaring zwaar laat wegen bij het aannemen van nieuwe coureurs. In dat licht zou Daniel Ricciardo een veel logischere keuze zijn, maar de Australiër is volgens de Italiaanse geruchtenmolen te duur voor Ferrari, dat met Vettel - die tot eind 2020 vastligt - al een enorme kostenpost heeft. Dit is apart, want geld was in het verleden nooit echt een issue bij de Italiaanse renstal, maar het kan ook als voorwendsel gebruikt worden zodat niet gezegd hoeft te worden dat het team liever niet twee kapiteins op één schip heeft.

Mocht Ferrari als optie wegvallen, dan beperkt dit de keuze voor Ricciardo. De Red Bull-coureur kreeg deze week duidelijkheid over de motor waarmee de komende jaren gereden wordt, en zal Red Bulls keuze voor Honda in zijn overweging meenemen. Sowieso schijnt Dani Ric te wachten tot Lewis Hamilton bij Mercedes zijn contract verlengt. Er ligt volgens de grapevine ook een dik contract bij McLaren te wachten, maar over zijn keuzes voor 2019 laat Ricciardo nog niets los, zo bleek eens te meer rond de GP van Frankrijk.

Mocht Ricciardo bij Red Bull blijven, dan gokken we dat Sainz volgend jaar met een Renaultmotor rijdt. De Spanjaard heeft nu nog een contract bij Red Bull, dat dit jaar afloopt. Maar het seizoen is pas acht races onderweg, dus we kunnen nog even doorspeculeren. Als Raikkonen ineens weer races gaat winnen (of Vettel races laat winnen) kan Ferrari hem zomaar nog een jaar vastleggen.