Parijs draait grootste elektrische autodeeldienst nek om

De in 2011 gestarte Parijse deeldienst Autolib, met een vloot van 4.000 elektrische auto's, stopt ermee. Uitbater Bolloré wilde een verlies van honderden miljoen op de belastingbetaler afschuiven, en dus ontbond de gemeente het contract.

In 2011 tekende Parijs een twaalfjarig contract met EV-bouwer Bolloré voor de deeldienst Autolib. Het platform, vergelijkbaar met Car2Go of de Amsterdamse Ioniq-deeldienst, gebruikte geen Smarts of Hyundais, maar de Bolloré Bluecar: een kleine EV met 30 kWh-pakket, die wordt gebouwd door een joint-venture tussen Bolloré en Pininfarina. Het bedrijf is vermoed naar de oprichter en miljardair Vincent Bolloré, een Franse industrieel die in de top 10 van rijkste mensen van het land staat.

Het werd geen doorslaand succes. Ja, de dienst wordt gebruikt, maar zoals bij elk deelobject gaat een deel van de gebruikers er anders mee om dan met hun eigen bezit. Het regende daarom klachten over smerige en slecht onderhouden auto's. Wat echter erger is, is dat de uitbater het financiële plaatje niet kloppend krijgt. Bolloré voorspelde een jaarlijks verlies van 46 miljoen euro, en zoals het een rechtgeaarde miljardair betaamt, vond hij dat de belastingbetaler die rekening wel even op kon pakken. Parijs was hier niet echt van gecharmeerd, en ontbond gisteren het tot 2023 lopende contract. Bolloré, die de bui al zag hangen, liet deze week weten de auto's binnen enkele dagen van straat te halen.

Het sneuvelen van de Parijse dienst is een flinke tik voor de burgemeesteres van de lichtstad, Anne Hidalgo. Zij wil de Parijzenaars juist uit hun vervuilende auto halen, en dan is een elektrische deeldienst ideaal. Maar helaas: idealen zijn belangrijk, zwarte cijfers op de begroting doorslaggevend.

Parijs werd gesterkt in zijn beslissing Bolleré er uit te bonjouren door een flink aanbod van andere private partijen. Diverse autofabrikanten zijn gretig om een dergelijke high-profile dienst in een metropool uit te rollen, al dan niet met verbrandingsmotor. Parijs zegt aanbiedingen van Renault, PSA, BMW en Daimler te hebben liggen. Wellicht kan Hidalgo de plannen om de stad van particuliere auto's te zuiveren dus toch nog doorzetten. 

De vraag is nu of Car2GO en Hyundai op hun tellen moeten passen, nu de Parijse Bollorévloot is gezonken. We denken niet dat het zo'n vaart zal lopen. Ja, het is nadelig om een deeldienst elektrisch in te richten: het is minder flexibel qua parkeerplek, en tijdens het laden zijn je auto's makkelijk een paar uur onbruikbaar. Echter, Car2GO maakt al per stad de afweging om conventionele, danwel elektrische voertuigen in te zetten en Hyundai profiteert in Amsterdam van een al aanwezige uitgebreide laadinfrastructuur. Daarnaast hebben de Koreanen waarschijnlijk een goede deal gemaakt voor wat betreft de parkeervergunningen die de Ioniqs in de hele stad hebben. Bovendien kan je er als autofabrikant voor kiezen wat geld bij te leggen als er geen winst gedraaid wordt. Vanwege de exposure die je auto's in de hele stad krijgen vul je een eventueel tekort gewoon vanuit het marketingbudget aan.