Elon Musk: Tesla is nu een echte autofabriek

Alle zeilen moesten ervoor worden bijgezet, maar het is Elon Musk eindelijk gelukt om 5.000 exemplaren van de Model 3 in een week te bouwen. Geen minuut te laat, want het eerste halfjaar van 2018 zit er alweer op.

Op twitter juicht Elon Musk vooral omdat zijn bedrijf 7.000 auto's wist te bouwen in zeven dagen tijd, maar in een interne mail is hij blij om iets anders. Dat is natuurlijk het feit dat zijn autobouwers ein-de-lijk de mijlpaal van vijfduizend geproduceerde Model 3's in een week hebben gehaald.

De geboren Zuid Afrikaan jubelt dat Tesla "just became a real car company". Want vijfduizend modellen bouwen in zeven dagen tijd is voor de meeste autoproducenten niet echt iets waar ze hun hand voor omdraaien. De productie van de Model 3 heeft echter nogal wat voeten in de aarde gehad. Eigenlijk was het de bedoeling dat de wekelijkse productie al in december 2017 op dit niveau zou liggen.

In zijn mail bedankt en feliciteert Musk al het personeel (en hij wijst niet een bijzondere reden aan waardoor de mijlpaal gehaald is): "We either found a way or, by will and inventiveness, created entirely new solutions that were thought impossible. Intense in tents. Transporting entire production lines across the world in massive cargo planes. Whatever. It worked."

Musk zou Musk niet zijn als hij niet meteen door was gegaan met overdrijven. Volgende maand kan de productie volgens de raketbouwende miljardair doorstijgen naar 6.000 exemplaren per week. Analisten hopen dat hij gelijk heeft: alleen een stabiele output van auto's kan de huidige marktwaarde van Tesla ($58,2 miljard) rechtvaardigen.

Waarschijnlijk volgen de officiele getallen van Tesla later vandaag. Dan wordt duidelijk wat de exacte productie was en hoeveel auto's er nog gereserveerd staan.