Eerste 350 kW-snellaadstation opent vandaag in Eindhoven

Nederland krijgt vandaag bij Eindhoven zijn eerste ultra-snellaadstation met een capaciteit van 350 kW. In theorie kan hiermee een leeg accupakket in een kwartiertje tot twintig minuten volgeblaft worden.

De laadzuil wordt gebouwd door Allego, dat onlangs door de Nederlandse netbeheerder Alliander werd verkocht aan de Franse institutionele belegger Meridiam (en dus niet aan Shell, zoals even gedacht werd). Allego doet dit in het kader van het Metropolitan Greater Areas Electrified-project (MEGA-E): een uitrol van 322 ultrasnelle laadpalen en 27 laadhubs in de Europese lidstaten. Hiervoor ontving het in april €29 miljoen aan Europese subsidiepoet.

De bouw van de infrastructuur loopt vooruit op toekomstige ontwikkelingen, op dit moment is een ultrasnellader net zo nuttig als tieten op een beer. De elektrische auto's die de grootste input kunnen hebben, worden momenteel gemaakt door Tesla: de Model S en X kunnen ongeveer 135 kW aan volts en ampères verwerken. Auto's als de Jaguar I-Pace kunnen 100 kW aan, de Hyundai Kona Electric pakt maximaal 80kW, en diverse andere elektrische modellen (Opel Ampera-e, BMW i3) komen niet verder dan 50 kW aan gelijkstroom.

Met de komst van de Porsche Taycan gaat dit veranderen: de eerste elektrische auto van de Duitsers moet in staat zijn 350 kW aan input te verwerken. De eerste exemplaren hiervan verwachten we echter pas in begin 2020 op de weg. Ook toekomstige elektrische auto's van andere Duitse autobouwers krijgen een flinke snellaadcapaciteit: de Audi e-tron wordt in staat met 150 kW te laden, voor toekomstige modellen zal deze capaciteit opgeschaald worden. Tesla's Elon Musk bekijkt deze getallen met enige scepsis: volgens Musk legt een input van 350 kW te veel stress op het accupakket, waardoor deze voortijdig kapot gaat. Hij ziet zelf wel ruimte voor een verhoging van de laadsnelheid, maar niet zo extreem.

Vooralsnog zal 350 kW-laden dus vooral een gimmick zijn. Het doet het leuk in de reclame, maar de eerste toepassingen laten nog wel even op zich wachten. Dat laat niet onverlet dat aanbieders met groot enthousiasme beginnen de laadstations te bouwen, gesteund door de Ultra-e alliantie: onder andere BMW, Audi en Renault maken deel uit van de snellaadclub. Allego's concurrent Fastned opende afgelopen maand langs de Duitse A3 nog een station met meerdere 350 kW-laders. Update: deze schijnen momenteel nog maximaal 175 kW te leveren.

Vaak hebben de laadzuilen een capaciteit van 150 kW, met de mogelijkheid ze later te upgraden tot 350 kW. Overigens betekent een input van 350 kW niet dat je 70 kW-accupakket binnen 12 minuten ramvol zit. Als de maximum laadsnelheid gehaald wordt kan de auto dit alleen aan het begin aan, als alle cellen nagenoeg leeg zijn. Naar mate het accupakket voller raakt neemt de snelheid steeds verder af, om overbelasting te voorkomen. Ondanks dat moet het een prettige gewaarwording zijn om je lege pakket in 10 minuutjes  weer 200 km aan bereik te geven, dan wordt de EV ook echt interessant voor lange afstanden. Vooralsnog is het echter toekomstmuziek.