SUV's zijn moordlustige monstermachines

Het aantal verkeersdoden is na jarenlange dalingen ineens weer aan het stijgen. Raar, want auto's worden steeds veiliger. Veel kenners wijzen naar de smartphone, maar een Amerikaans onderzoek wijst de populaire SUV aan als dader.

Ja, auto's zijn in de afgelopen eeuw steeds veiliger geworden. Voor de inzittenden in ieder geval, want wie naast de auto loopt is een 'sitting duck'. De steeds groter wordende auto's en vooral de SUV's blijken de laatste jaren vooral voetgangers te doden.

Twee Amerikaanse media, USA Today en Detroit Free Press, deden onderzoek naar de bijna 6.000 voetgangersverkeersdoden die jaarlijks vallen in de VS. Het blijken voornamelijk mannen te zijn. Daarbij valt op dat een groot deel zomaar oversteekt (jaywalkers) en alcohol gedronken heeft.

De cijfers geven niet aan of de slachtoffers (en de doodrijders) misschien afgeleid werden door hun telefoons, maar een ding komt absoluut naar voren uit het onderzoek: als je wordt aangereden door een SUV, is de kans groot dat je het niet navertelt. Nu is die conclusie niet echt verbazingwekkend, grotere auto's hebben immers meer ruimte om je te raken.

Tussen 2009 en 2016 steeg het aantal doden bij aanrijdingen tussen een auto en een voetganger met een schokkende 81%.  Op basis van dezelfde gegevens onderzochten de journalisten wat het aandeel van SUV's was: de betrokkenheid van de grote plompe bakken steeg met 69%.

De stijging houdt dus verband met de grote populariteit van de reuzenauto's die momenteel de hele markt beheerst. Het moet daarom maar eens afgelopen zijn met al die stomme grote wagens waar al die huisvaders en soccer MILF's in rondrijden. We gaan allemaal dood aan die joekels van gas guzzlers. En als we niet sterven van de uitlaatgassen, dan worden we doodgereden omdat Piet in zijn onverwoestbare SUV even moest Whatsappen dat de aardappels op het vuur kunnen. Hou deen sop!