Superbejaarde (81) rijdt oude Corolla van Kaapstad naar Londen

Een 81-jarige Zuid-Afrikaanse pensionado met een hekel aan spilzucht heeft haar oude Toyota Corolla vanuit haar woonplaats Kaapstad naar haar dochter in Londen gereden. Het ritje van 15.000 kilometer verliep relatief probleemloos.

We kennen allemaal de reputatie van Toyota op het gebied van betrouwbaarheid, dus als je ooit een flinke tocht moet maken, dan is een Toyota een aardige optie, vraag maar aan de mannen van het oude Top Gear. De Zuid-Afrikaanse Julia Albu zat zich tijdens een radioprogramma over het geld dat een publiek figuur aan auto's voor zijn vrouw over de balk smeet dermate op te vreten, dat ze de show opbelde. Ze stelde met veel bravoure dat ze met haar oude vertrouwde Toyotaatje wel naar Londen kon rijden:

On the spur of the moment I called the station and told them that I was 80 years old and that my Toyota was 20 years old. We’re a combined age of 100 and we’re both 100 per cent – so much so that I’m going to drive it to London to see my daughter.

“As soon as I’d said it, friends started calling me to see if it was true, so I had to bite the bullet and say that, well… I guess it was… even though I hadn’t thought it through"

Lang verhaal kort: Albu doorkruiste het volledige Afrikaanse en een groot deel van het Europese continent van Zuid naar Noord, en haalde het inderdaad tot Londen, dankzij stevige schokbrekers en een set robuuste banden. Ze wist een goed doel aan haar road trip te binden, waardoor de tocht ook nog eens wat opleverde.  Je zou overigens verwachten dat ze vanuit Kaapstad een westelijke route zou rijden, door Angola, Nigeria, Algerije en Marokko, maar in plaats daarvan ging ze via het oosten. Wellicht zijn de grensovergangen daar wat vriendelijker.

Hoe dan ook, we zeuren allemaal wel over bejaarden achter het stuur, maar voor deze bejaarde avonturier moeten we toch even de handjes op elkaar drukken. De stickerbukkake, inclusief die van de mile high high mile club vergeven we d'r. Het mooiste van allemaal: ze rijdt 'm ook weer terug naar Zuid-Afrika, de Corolla kreeg in Londen een beurtje om hem weer helemaal rijklaar te maken. Die is niet voor de poes.