Vakantie-exodus: eerste grote zomerfiles dit weekend

Vandaag begint in het zuiden van Nederland, maar ook in noordelijk Duitsland en België de zomerverkansie. U weet wat dat betekent: we proberen allemaal tegelijk met de Knaus naar het zuiden te rijden, en de wegen lopen gierend vast.

De verkeersdiensten verwachten vanaf vanmiddag flinke drukte op de hoofdaders, met een piek op de zaterdag. Aangezien heel Nederland beneden de rivieren en België vrij zijn, kunt u vooral uw lol op bij de zuiderburen. Niet alleen is er door het mooie weer veel verkeer naar de kust, ook vindt dit weekend Werchter plaats. Daarnaast meldt de ANWB werkzaamheden op de E25 Luik-Arlon en E411 Namen-Luxemburg.

Ook Duitsland zit traditiegetrouw stampensvol met Baustellen, op meer dan 400 plekken wordt er aan de weg gewerkt. Nou ja, de weg versmalt en er gelden snelheidsbeperkingen. Gek genoeg zien we als we door Duitsland rijden niet heel vaak daadwerkelijke wegwerkers bij de Baustellen. De grootste drukte bij de oosterburen wordt verwacht op:

  • A1 en A7 bij Bremen en Hamburg
  • A3 tussen Arnhem en Oberhausen en van Frankfurt tot Neurenberg
  • A5 tussen Karlsruhe en Bazel
  • A7 van Würzburg tot aan Ulm
  • A8 Stuttgart - München-Salzburg

Voor het verkeer in Zwitserland is de Gotthardtunnel het oude vertrouwde knelpunt. Mocht u dus van plan zijn om vanmiddag of morgen met de auto op pad te gaan voor de vakantie, verwacht dan geen hoge gemiddelde snelheden. 's Nachts rijden is een aanrader voor wie iets vlotter voorwaarts wil komen.