Hierdoor oververhitte Tiff Needell's Tesla GT P100DL

Vorige week mocht onze favoriete presentator Steijn Schothorst Tiff Needell een paar rondjes in de race-Tesla GT P100DL doen. Het werden geen rondjes, maar anderhalf rondje omdat de elektrische auto oververhitte. Nu blijkt waarom hij stuk was.

Iedereen weet (of zou moeten weten) dat elektrische auto's en hun accupakketten niet zo goed tegen warmte kunnen. Bij het herhaaldelijk snelladen laten ze het afweten vanwege de hitte, maar ook bij het te snel ontladen door een zware rechtervoet geven ze de geest. In beide gevallen moet de automobilist het doen met een verminderd vermogen en laat dat nu iets zijn dat je niet wilt als je aan het racen bent. Toch kwam dit vorige week aan het licht toen Tiff Needell een paar rondjes Circuit de Catalunya mocht rijden in de nieuwe Tesla GT P100DL. Na zijn eerste volledige rondje merkte hij al een afname in vermogen en parkeerde hem weer in de pits.

Het team dat Tiff en andere leden van de pers de mogelijkheid gaf om de Tesla GT eens op zijn staart te trappen, vertelde eerst dat het door de hitte van het circuit kwam. De auto stond immers al de hele dag op het asfalt in de brandende zon te koken en moest vervolgens de rest van de dag voor het eerst op volle snelheid presteren. Maar nu, na nader onderzoek, blijkt dat de auto simpelweg stuk was. De airconditioning die het accupakket koelt, deed zijn werk niet omdat er een sensor ontkoppeld was. 

Volgens een vertegenwoordiger van het team dat met de auto gaat racen, kan de Tesla normaliter ook volledige Electric GT race-afstanden afleggen. Dit komt mede doordat de auto standaard op half vermogen rijdt. Voor normaal racen is er 476 pk beschikbaar en met een druk op de knop kan dat stijgen naar de volledige 788 pk die dan kortstondig ingezet kan worden om iemand in te halen. De keuze om dit knopje in te drukken ligt volledig bij degene achter het stuur. 

Kortom, de conclusie die wij en Tiff Needell trokken na zijn halfbakken test was iets te voorbarig. Maar aan de andere kant hebben we nog steeds geen hard bewijs gezien dat die Tesla ook echt de 60 kilometer lange races in zijn klasse kan volhouden. Tot die tijd blijven we toch een beetje sceptisch. De Formule E-bolides houden het immers ook niet zo lang vol, en die zijn er speciaal voor gemaakt.