Lichter, duurder en extreem gelimiteerd: de Audi R8 Performance Parts

De enige supercar van Audi is al onderweg naar de uitgang, maar voordat hij gedag zwaait, laat hij nog even zien dat alles beter kan. De Audi R8 Performance Parts heeft minder gewicht, meer downforce en is ultra-exclusief.

De Audi R8 verbetert het straatbeeld alweer sinds 2007 en heeft zijn deel van updates en upgrades al gezien. We noemen een stapje van V8 naar V10 bijvoorbeeld. Gelukkig laten de Duitsers weer even zien dat ook de tweede generatie nog niet dood is, door er 'Performance Parts' op te schroeven.

Voor deze speciale editie hebben de Ingolstadters niets aan de toch al geweldige V10 gedaan, maar hebben ze zich bezig gehouden met de carrosserie. Ze hebben de R8 opnieuw in een windtunnel gezet en testte hem met een aantal verschillende onderdelen. Het resultaat zijn de koolstofvezel onderdelen en extra grote vleugel die nu op de auto geplakt zijn. Deze zorgen ervoor dat de maximale downforce met 100 kilogram is verhoogd naar 250 kilogram. Al komt al die extra neerwaartse druk pas als je 330 km/u of harder rijdt. Gelukkig weet Audi ook dat je dat niet elke dag doet en werkt de kit ook al bij een snelheid van 150 km/u. Op die snelheid wordt de downforce verdubbeld naar 52 kilogram.

Voor extra gewichtsbesparing plaatste Audi speciaal uit één stuk aluminium gefreesde velgen die de auto in totaal acht kilogram lichter maken. Daarachter vervingen ze de schijfremmen door keramische schijven en daar weer achter verwijderden ze de standaard vering en plaatste een Audi Sport Performance onderstel dat handmatig in hoogte verstelbaar is. Laten we maar zeggen dat alle beetjes helpen. 

En al dit goede komt ook maar in een kleine hoeveelheid want er worden er maar 44 van gemaakt. De auto's worden alleen in Misano Red gelverd en worden verkocht aan degene die er het eerst om komt. Maar mocht u misgrijpen, dan kunt u uw standaard R8 nog aanpassen met losse Audi Sport Performance Parts die optioneel op elke R8 te schroeven zijn. Het resultaat is dan vrijwel hetzelfde.