Cristiano Ronaldo naar Juventus: Fiat-werkers gaan staken

's Werelds beste voetballer die niet meer op het WK staat kondigde gisteren zijn transfer naar Juventus aan. Hij gaat er nog meer geld verdienen en dat zint de vakbondsleden die in de Fiat-fabrieken werken niet. Zij willen ook meer geld.

Het lijkt een rare reden om te gaan staken als je voetbalclub de beste voetballer in huis haalt. Goed, het is een duur geintje, maar je wordt niet zomaar kampioen. Normaal gesproken zou je er als fabriekswerknemer niets over teklagen moeten hebben. 

In Italië is het anders. Juventus is van dezelfde houdstermaatschappij die ook grote belangen heeft in FCA: de familie Agnelli. In de redenering van de werknemers krijgt Ronaldo dus hun zuurverdiende centen, terwijl zij telkens maar weer moeten bezuinigen.

Vakbond Unione Sindacale Di Base is woest: "Ons wordt verteld dat we aanspraak moeten maken op sociale vangnetten en moeten wachten op de komst van niet Fiat-modellen naar Melfi [de fabriek waar de werknemers gaan staken, red], maar dat laatste gebeurt niet." Tja, het zit er inderdaad dik in dat de werknemers in de regio Basicale (in het zuiden van Italië) niet voor het noordelijke Juventus zijn en dus niet willen betalen voor de megaster.

Overigens verwacht FCA wel wat terug van Ronaldo. Behalve veel doelpunten scoren voor de €31 miljoen die hij jaarlijks krijgt, gaat hij ook Jeep vertegenwoordigen. De naam van het merk staat op de borst van het Iuve-shirt en als ze dankzij Ronaldo de Champions League halen, vertegenwoordigt dat alleen al een mediawaarde van €50 miljoen. FCA zou het geld dat de rondbalspeler kost dus makkelijk terug kunnen verdienen.