Fiat-Chrysler: "we gaan Tesla verslaan"

Tot nu toe heeft Fiat-Chrysler nog geen moer laten zien op het gebied van elektrische auto's, maar dat betekent niet dat ze niet vol van zichzelf zijn. Met de nieuwe plannen zetten ze vol overtuiging de aanval op Tesla in. 

Als we heel strikt kijken, dan moeten we concluderen dat Fiat-Chrysler een speler is op de elektrische automarkt. Veel meer is het ook niet, want ze hebben alleen een Fiat e500 (die je niet mocht kopen van eindbaas Segio Marchionne) en een Chrysler Pacifica Hybrid (die eigenlijk alleen maar bestaat omdat Google's Waymo zo'n beetje de gehele oplage heeft opgekocht) geproduceerd. Gelukkig komt de aanval op Tesla ook niet van die twee merken, maar van Alfa Romeo en Maserati.

Hoofd van Alfa Romeo en Maserati Tim Kuniskis heeft in een interview met NBCNews laten weten dat ze met hun aankomende elektrische auto's de aanval openen op Tesla: “Everything gets electrified. Look at our product portfolio and you see we’re going after Tesla."

Kuniskis' uitspraak lijkt in eerste optiek dan ook vooral grootspraak, maar als je naar de plannen kijkt die Marchionne vorige maand presenteerde, dan is het enigszins logisch wat hij zegt. De Maserati's die op de lijst staan om als BEV (Battery Electric Vehicle) te verschijnen, zitten allemaal in dezelfde klasse als de auto's die Elon Musk en de zijnen produceren

Of de geplande Maserati's de prestaties van een Tesla kunnen verslaan valt nog te bezien, maar ook daar heeft Kuniskis een antwoord op. Hij vergelijkt het met de Maserati-modellen van tegenwoordig. Waar het plebs het doen met een simpel vierpittertje, gooit Maserati dikke V8's in zijn auto's. Iets vergelijkbaars moet ook gebeuren met de elektrische versies van hun vierwielers.

"FCA’s electrified luxury models will have a performance advantage. I’m going to give you more horsepower and quicker 0 to 60 times," pochte de topman. Hoe dit vorm gaat krijgen in 2022 wanneer de auto's op de markt verschijnen, moeten we nog zien. Tegen die tijd bestaat de Tesla Roadster met extra luchtraketten ook, en het lijkt ons onwaarschijnlijk dat die makkelijk verslagen wordt. Hoe dan ook, wij vinden het hoog tijd dat die die elektrische Alfieri een keertje werkelijkheid wordt, en daarbij hoeven we geen Roadster-prestaties te zien.