Eagle Squadron Ford Mustang GT is geland

Ford heeft zijn driftkoning, Vaughn Gittin Jr., aan het werk gezet om de piloten van Eagle Squadron te eren met een unieke en tot het maximale opgepompte Ford Mustang GT.

Enkele weken terug kregen we al een teaserplaatje van het dak van de speciale Mustang onder ogen. Daardoor kregen we al wat interesse in de auto, maar Ford wilde er niet meer over kwijt. Tot nu. Tijdens het Goodwood Festival of Speed is de auto officieel uit de doeken gedaan door pro-drifter Vaughn Gittin Jr., die toevallig ook verantwoordelijk is voor de bouw van het apparaat. Of eigenlijk is zijn bedrijf RTR dat.

Aangezien Vaughn zelf al jaren in een aangepaste Mustang-achterbanden op rookt, waren hij en zijn bedrijf de aangewezen partners voor dit project. RTR nam de standaard GT en liet daar vrij weinig van over. De vijfliter V8 pompt er nu 700 pk uit en de carrosserie waarachter zich schuil houdt is evenzo opgeblazen. Elk wiel heeft opzichte flares meegekregen en het geheel is voorzien van allerlei aerodynamische vleugels. Vanzelfsprekend zijn al deze extraatjes van koolstofvezel.

Opvallendst is natuurlijk de kleurstelling van de auto. Deze is volledig afgekeken van de Spitfire vliegtuigen waarmee het Eagle Squadron ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zijn werk deed. Als laatste eerbetoon ramt Gittin Jr samen met Royal Air Force-veteraan Paul Miller de hillclimb van Goodwood op. Paul zat overigens niet zelf bij Eagle Squadron, zijn vader Ervin Lloyd "Dusty" Miller echter wel. Hij vloog tussen 1941 en 1942, maar overleed in 2005. Vaughn zal verder ook zijn eigen Mustang RTR met 900 pk al rokend de berg op rijden.

De unieke Mustang wordt later dit jaar geveild tijdens het benefiet van de Experimental Aircraft Association. De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel.