1963 Aston Martin DP215 Prototype gaat voor veilingrecord

De Aston Martin DP215 is een unieke wagen, niet alleen omdat er maar een van gemaakt is, maar ook in historisch opzicht. Hij gaat binnenkort het veilingsblok op en daar gaat hij opnieuw geschiedenis schrijven.

Vorig jaar verkocht veilingshuis RM Sotheby's de Aston Martin DBR1/1 voor $22.550.000. Het was daarmee de duurste Britse auto ooit. Maar dat record lijkt volgende maand gebroken te gaan worden. Dan gaat de unieke Aston Martin DP215 Grand Touring Competition Prototype het veilingblok op. Het veilinghuis verwacht dat de auto tussen de 20 en 25 miljoen dollar kan opbrengen, maar zoals we vaker zien met schattingen, gaat hij waarschijnlijk voor nog veel meer naar een andere eigenaar. En dat is niet gek gezien de historie van de auto en het feit dat er letterlijk maar een van is gemaakt.

Slechts twee maanden voordat Le Mans van 1963 van start ging, keurde toenmalig Aston Martin-baas David Brown deze auto goed. Het was uiteindelijk de laatste racewagen die het bedrijf zou maken onder de vleugels van de oprichter. Het werd een ultra-lichtgewicht auto met een vierliter zescilinder die rechtstreeks uit de DP212 was overgenomen. Alleen lag het blok in de DP215 een stuk verder naar achter voor betere gewichtsverdeling. Het geheel is zelfs nog in de windtunnel getest voor optimale aerodynamische eigenschappen.

Dit maakt de DP215 op zich al uniek, maar het wordt nog beter. Tijdens de 24 uur van Le Mans wist coureur Phil Hill de racewagen op de Mulsanne-straight boven de 300 km/u te krijgen. Daarmee werd het de eerste auto ooit die deze grens wist te doorbreken. Na dit hoogtepunt werd het originele motorblok vervangen door een 4,2 liter versie, wat toen wellicht om logische redenen gedaan werd, nu denken we daar anders over.

Gelukkig hebben de huidige eigenaars de DP215 volledig gerestaureerd. Hij heeft zijn originele motorblok weer terug en is daarmee weer precies de auto waarmee Phil Hill als eerste harder dan 300 km/u reed.

De auto wordt geveild tijdens het meest prestigieuze evenement voor speciale auto's: Pebble Beach Concours d’Elegance. Tijdens de veilig heeft u ook kans om een 1962 Ferrari 250 GTO en een 1966 Ford GT40 mee te pakken. Ook deze twee zullen waarschijnlijk voor recordbedragen van eigenaar wisselen.