Musk zette heel Tesla op het spel voor Model 3

Als ondernemer moet je af en toe risico's durven nemen. Wellicht niet zo groot dat je miljardenbedrijf er aan onderdoor kan gaan, maar toch is dat precies wat Elon Musk deed. Als de Model 3 zou falen, zou Tesla mee de afgrond in zakken.

Grote Tesla-baas Elon Musk is niet iemand die vies is van een beetje risicovol ondernemen. Hij zette zijn bedrijf al vaker op het spel om iets gedaan te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste Roadster en de gigantische opschaling van productie naar de Model S. Beide momenten waarop het bedrijf een grote kans liep om failliet te gaan. In het geval van de Model X was dat niet zo. Dat deed alleen een beetje pijn volgens Musk. Maar met de Model 3 neemt hij het grootste risico tot nu toe. 

De productie moest zo hard opgeschaald worden dat het bedrijf dat bijna niet trok. Het gestelde doel van 5.000 stuks per week is niet alleen een doel, het is ook het minimaal benodigde om de productie van de auto überhaupt langer vol te houden. Volgens Musk is het gevaar nu wel geweken. Volgende maand moeten ze uit de 'production-hell' zijn en moet alles op rolletjes lopen.

Of het de laatste keer is dat Musk zo'n groot risico neemt, weet hij nog niet. Hij zal in ieder geval zijn best doen om niet weer zo'n keuze te hoeven nemen. Het volgende project brengt in ieder geval niet de risico's met zich mee dat de productie van de Model S of de Model 3 deden. "Basically, I believe Model 3 is the last bet-the-company situation. It’s not like I have a desire to bet the company. There is not a choice. If somebody knows how to do it without betting the company, I would love to talk to that person. But I do not foresee future bet-the-company situations." vertelde Musk aan Bloomberg.

Het lijkt alsof Elon hiermee zegt dat de grootste horde op het gebied van productie is genomen. Hij vertelde eerder dat er wellicht meer interesse gaat zijn voor de Model Y, dan voor de Model 3. Vermoedelijk zal de productie daarvan dan toch niet zo moeilijk aan te passen zijn. Iets wat het afgelopen half jaar met de Model 3 toch niet echt soepel verliep. Overigens hintte de CEO nog naar een onthulling van de Model Y in maart volgend jaar.