Tesla-hater: Model 3 is eigenlijk heel goed

Enkele maanden terug brandde expert Sandy Munro de Model 3 tot de grond af. De auto was te vergelijken met een goedkope KIA, maar nu is zijn mening ineens 180 graden gedraaid: het is de meest winstgevende EV tot nu toe.

Sandy Munro is de baas van Munro & Associates, een bedrijf dat auto's sloopt en analyseert. Hij was degene die enkele maanden geleden geen goed woord over had voor Tesla's nieuwste auto. De Model 3 was volgens hem niet veel beter in elkaar gezet dan een KIA uit de vorige eeuw. En het is niet alsof dat uit de lucht kwam vallen, de getoonde beelden spraken voor zich. Maar toch is er een probleem: Munro gaf zijn mening op basis van een onvolledige analyse. Nu de Model 3 volledig uit elkaar is gehaald en elk schroefje, boutje en accucelletje is bekeken, komt hij terug op zijn eerdere oordeel.

Of eigenlijk komt hij gedeeltelijk terug op zijn mening. Hij blijft bij het standpunt dat de afwerking van de auto belabberd is, maar over de rest heeft Sandy geen negatief woord te zeggen. Hij is te spreken over de manier waarop de auto op de weg ligt en hoe lekker hij rijdt. Ook de styling is erg fijn, maar waar hij vooral onder de indruk is, is het feit dat Tesla meer dan 30% winst kan maken op een auto als deze.

Om de winstgevendheid van de auto te bepalen hebben ze bij Munro & Associates de productiekosten berekend en dit van de verkoopprijs van de auto getrokken. Het getal dat daaruit komt is procentueel uitgedrukt. En hoewel de autoslopers de productiekosten van elk onderdeel en de eventuele marge die de producent daar nog bij optelde berekende, zijn ze toch essentiële dingen vergeten: het tekenen en ontwikkelen van de auto en de kosten daarvan, en ook dingen als overhead zijn niet meegenomen. Of die meer dan dertig procent dan nog uitkomt, is nog maar de vraag.

Maar dat neemt niet weg dat Munro onder de indruk is van de ontwikkeling van de auto. Alle technische onderdelen zitten volgens hem geweldig in elkaar en zijn goed in de auto geplaatst. Een voorbeeld hiervan is dat Tesla ervoor gekozen heeft om meerdere circuitborden te plaatsen in een pakket onder de achterbank in plaats van ze overal in de auto te strooien. Ook geeft hij complimenten over de plaatsing van essentiële onderdelen waardoor andere (gevoeligere) onderdelen makkelijker en goedkoper te vervangen zijn.

Nu Munro het complete plaatje van de Model 3 heeft gezien is hij helemaal om en is hij helemaal weg van de Tesla: "Like I say, a lot of crow being eaten around here."