Elektrisch rijden voor €16.000: de e.GO komt eraan

Duitse degelijkheid voor weinig. Dat is waar e.Go voor staat en hoewel het als een sprookje uit het boek van Victor Muller en Henrik Fisker klinkt, lijkt dit verhaal bewaarheid te worden. In 2019 komt hij uit de fabriek rollen.

De echte elektrische stadsauto komt er nu eindelijk aan. Geen halfslachtig brommobieltje met een accu, maar een echte auto waar vier mensen in kunnen (als het echt moet). Vooral de prijs vanaf €16.000 voor de e.GO Life lijkt fabelachtig.

Toch is deze auto een ding dat kan. Althans, het is een product van de geest van professor Günther Schuh en dat betekent dat het geen totale onzin is. Niet omdat er professor voor zijn naam staat, maar omdat Schuh al eerder heeft bewezen dat goedkope elektrische mobiliteit mogelijk is. Hij is de bedenker van de StreetScooter, de elektrische bezorgwagen van DHL. 

De trend is duidelijk: grote bedrijven denken te moeilijk bij het ontwikkelen van iets nieuws. Klanten zitten vaak helemaal niet te wachten op alle dure piepjes en gongetjes die in nieuwe wagens zitten. Neem DHL dat snel wat elektrische bezorgbusjes nodig had. Bij alle Duitse fabrikanten was het antwoord 'Nein', dus deden ze het gewoon zelf. Met hulp van Günther Schuh uiteraard. De Streetscooter is een succes en daarom pakte Schuh door.

De historie van de e.GO is bijna gelijk aan die van de Streetscooter, niemand wilde het idee van de professor bouwen, dus zocht hij zelf alles bij elkaar. Hij heeft nu een oude Philipsfabriek bij Aken omgebouwd tot autofabriek en komend jaar rollen daar de e.GO'tjes van de band. Günther Schuh noemt zichzelf hobby-CEO, hij wilde helemaal geen autobouwer worden, maar aangezien de grote spelers hem volledig negeerden is hij toch begonnen. Wie goed Duits spreekt moet deze video maar eens bekijken voor de nodige achtergronden bij het bedrijf.

De auto weegt afhankelijk van het gekozen batterijenpakket tussen de 880 en 950 kilogram. Het bereik van de auto is tussen de 104 km en 158 km. Dat wijkt niet veel af van de ruim twee keer zo dure BMW i3. De topsnelheid ligt, naar gelang welke van de drie versies je kiest, op 116 km/u tot 152 km/u. 

Al drieduizend consumenten bestelden een e.GO Life, maar ook veel bedrijven hebben al interesse getoond in de auto. Wie er ook een wil kan nu al aan de slag met de configurator.