VW Golf GTI uit verkoop door WLTP

We gaan vrolijk verder met de slachtofferlijst die op naam van nieuwe WLTP-cyclus staat. Sjoemelaar Volkswagen schrapt per direct de Golf GTI van de verkooplijsten.

De WLTP-cyclus gaat pas over een paar maanden in, en intussen worden steeds meer leuke auto's geschrapt of worden de prestaties verminderd. Alleen de dikke V8's lijken beter door de strengere keuring te komen, maar omdat de Volkswagen Golf GTI het moet doen met de helft van dat aantal cilinders, haalt VW hem per direct uit de verkoop.

Wat een tikkeltje vreemd aan dit verhaal is, is het feit dat de Duitsers niet de gehele GTI-line up uit verkoop halen. Hoewel ze allemaal hetzelfde TFSI-blok in het vooronder hebben liggen, maar de Performance-editie toch gewoon verkocht blijven worden. Deze is een tikkeltje krachtiger dan de reguliere GTI, maar natuurlijk ook een duurdere.

Er wordt niet verwacht dat Volkswagen de GTI gaat aanpassen en dan weer bij de dealer zet. Dit omdat het huidige Golf 7-model niet heel lang meer mee zal gaan. De Golf 8 wordt volgend jaar al geïntroduceerd.

Met het schrappen is Volkswagen niet de eerste die een auto uit de verkoop haalt vanwege de WLTP-cyclus. BMW deed gaat dit in augustus ook doen met de M3 en de M4. De M3 zal na de invoering van de nieuwe test ook niet meer terugkomen om dezelfde reden als de Golf GTI. De volgende 3 Serie komt namelijk ook volgend jaar. De M4 zal maar twee maanden niet verkocht worden. De aandrijflijn van de auto wordt in die tijd aangepast om wel door de WLTP-cyclus te komen. Daarna komt hij gewoon weer bij de dealers te staan.