Het is bloedheet. Gemeente stuurt zoutstrooiers de straat op

Soms zie je tijdens een storm iemand met een bladblazer werken, of tijdens droogte een professionele grasmaaier rondrijden. Is zo afgesproken. Zoutstrooiers de straat op tijdens hitte lijkt daar ook op, maar het schijnt een reden te hebben.

Wie de afgelopen dagen door Geldermalsen reed, heeft iets bizars gezien voor deze tijd van het jaar: de gemeente liet de zoutstrooiers uitrukken. Dat was niet een foutje in de aanbesteding, maar een gerichte actie.

Tegen het AD vertelt Co van Leeuwen van de gemeente: "De slijtlaag van het asfalt wordt week. Auto’s die eroverheen rijden, nemen deeltjes mee aan hun banden waardoor de toplaag van de weg én het rubber beschadigt. De smurrie komt bovendien terecht op andere stukken weg. Dat is gevaarlijk en kan ook schade veroorzaken."

Blijkbaar heeft het zout niet alleen effect op bevroren weggedeelten, maar ook op gesmolten asfalt. Leren we ook weer wat. Er zijn meer gemeentes die het zout weer uit het keukenkastje hebben getrokken om schade te voorkomen. Ook Súdwest-Fryslân wil de strooiers laten rijden nu de hitte zo lang aanhoudt en in anders steden vragen raadsleden zich af waarom hun strooiers nog binnen staan: