'Trage Renaultmotor' in Red Bull scoort meeste snelle racerondes

Toegegeven, je krijgt er geen punten voor, maar toch moet het even gezegd worden: die ondermaats presterende Franse zescilinder-niesbui achterin de RB14 heeft toch mooi meer snelle rondes gescoord dan Mercedes of Ferrari.

Met twaalf races achter de kiezen en vier weken racepauze kan de tussenbalans van het huidige F1-seizoen opgemaakt worden. In een notendop is dit 'meer van hetzelfde'. Mercedes - en nu ook Ferrari- domineert, Red Bull moet het doen met de half afgekloven botten die de twee topteams af en toe hun kant opgooien. De stand bij de constructeurs is als volgt:

  1. Mercedes - 345
  2. Ferrari - 335
  3. Red Bull - 223

Afgezien van enkele positieve uitschieters (China, Monaco, Oostenrijk) viel er voor de renstal van Dietrich Mateschitz weinig te lachen, maar één ding heeft Red Bull Racing wel: de meeste snelle racerondes. In zes van de twaalf races klokte het team een ronderecord: vier voor Ricciardo en twee voor Verstappen. De rest werd verdeeld tussen Mercedes (4) en Ferrari (2).

Het is opmerkelijk dat een renstal die zoveel power op de concurrentie tekort komt op dit vlak uitblinkt. We weten dat de race pace van de Red Bulls doorgaans beter is dan hun kwalificatiesnelheid, wellicht dat ze daarom om de snelste rondes mee kunnen doen. Als ze heel blijven althans. Laten we daar eens nader naar kijken. 

Zowel Ricciardo als Verstappen finishten in twaalf races vier keer niet: een uitvalpercentage van 33%. Voor Verstappen was dit omdat hij er door Hamilton werd uitgetikt (Bahrein), door een compleet onnodige crash met zijn teammaat (Baku), door een remprobleem (Groot-Brittanië) en door een falende MGU-K (Hongarije). Welgeteld één uitvalbeurt is dus direct te linken aan een beroerd Renaultblok. Verder puntenverlies was meer aan onbezonnen acties van Verstappen zelf te wijten dan aan mechanische malheur. 

Als je bovenstaande zaken in ogenschouw neemt kan je je afvragen wie de hoofdschuldige is in de verhitting van de koude oorlog tussen Red Bull en Renault: Horner, die door de jaren geen mogelijkheid onbenut heeft gelaten om Renault - waarmee heel gebroederlijk vier titels op rij werden gescoord - af te vallen, of Renault, dat zonder meer een kwalitatief ondermaatse motor levert en het gat naar Mercedes en Ferrari nooit heeft weten te verkleinen. Als je er even over nadenkt zijn beide partijen niet zonder zonde, en is het wellicht wat makkelijk om alle schuld maar in de schoenen van de Fransen te schuiven. Iets dat nu wel even gebeurt, door de geslepen Horner, die - als een volleerd teambaas - precies weet hoe hij de media moet bespelen. We kunnen ons Horners frustratie prima voorstellen, maar de verongelijkte reactie van Renaults Abiteboul evengoed. Er komt een punt waarop je klaar bent alle stront die op je bordje wordt geschoven braaf op te lepelen.

Aangezien de scheiding sinds vlak voor de GP van Oostenrijk een bikkelhard feit is, en dus hoefden Horner en co. alleen maar te wachten op het moment dat de Renault weer eens stukging om alle registers open te trekken in de aanval op de partner, die ze nog negen races motoren en onderdelen gaat leveren. En reken er maar niet op dat de Fransen nog een stap meer voor de Britten gaan zetten dan strikt noodzakelijk is.