Fastned groeit explosief, maar verdient nog steeds stuivers

Dat snelladen langs de snelweg gaat nog eens heel groot worden. Fastned noteerde in het eerste half jaar van 2018 een omzetstijiging van 150%. Dat klinkt mooi, maar het is nog steeds minder dan wat een Schiphol-topman in zijn eentje verdient.

De weg naar omzet en winst is een lange voor Fastned. De Nederlandse onderneming, die al jaren letterlijk aan (langs) de weg timmert, stopt al zijn geld in laadstations. Eerst moet de infrastructuur staan, dan komen de klanten. Met de toename van de elektrische auto's in Nederland lijkt deze tijd nu aangebroken, maar het blijft wel een beetje wisselgeld. Over H1 2018 zijn de volgende gegevens gepubliceerd:

  • Omzet: € 467.770 (+150% vs. H1 2017) 
  • Volume: 1,05 miljoen kWh (+166% vs. H1 2017) 
  • Actieve klanten: 9.533 (+140% vs. H1 2017)

Hiermee is Fastned een internationaal opererend bedrijf dat ondanks de merkbare aanwezigheid nog een bar kleine geldstroom weet te verwezenlijken. Maar de groei zit er in ieder geval wel in. Dat mag ook wel, want de rente die op de uitgegeven obligaties wordt vergoed drukt zwaar op de geringe cashflow. De afgelopen zes maanden werden elf nieuwe stations geopend, waarmee het totaal nu op 74 laadstations komt. Naast plekken in Nederland en Duitsland gaat het ook uitbreiden naar het Verenigd Koninkrijk: Fastned won een tender om stations in Newcastle en Sunderland uit te baten.

De cijfers zijn redelijk in lijn met de laatste halfjaarcijfers, die eveneens groeiratio's van in de drie decimalen toonden. Hieronder ziet u de omzet per kwartaal, die sinds begin 2015 toch mooi met een factor 25 is gestegen. Als Fastned dit tempo vasthoudt kunnen ze concurrent Shell misschien ooit overnemen. Nee, da's flauw natuurlijk, maar we hopen wel dat de Zilvervloot na al die jaren van investeren ooit eens binnen gaat rollen bij de Lubbersjes. Zo lang klanten in een half jaar tijd slechts 110 kWh in hun Leaf/Ampera-e tanken schiet het nog niet heel erg op.