Niemand rijdt erop, maar toch zijn er waterstoftekorten

Waterstof moet de brandstof van de toekomst worden. Hoewel er amper auto's bestaan die erop rijden, en we het ook nog bijna nergens kunnen tanken, zijn er toch al tekorten. Dat komt hard aan bij de paar hippe milieuactivisten.

We zijn zelf helemaal voor de brandstofcelauto's. Ze rijden elektrisch, maar geven alle gemakken van een normale auto. Je kunt immers een lege tank gewoon binnen een paar minuten weer volgooien in plaats van met de auto uren aan een stekker te hangen. Laat nu net dat voordeel zich tegen de fuel cell cars-eigenaren in Californië (waar anders dan de Amerikaanse staat voor wereldreddende en benzine- en vleeshatende hipsters?) keren. Daar raakt de waterstof namelijk op.

Hoewel waterstof letterlijk in de lucht om ons heen hangt, is het nog niet zo makkelijk om dit ook in de tanks bij tankstations te krijgen. Op dit moment melden 33 stations dat ze leveringsproblemen hebben en dat de Toyota Mirai-eigenaren maar zoveel mogelijk per keer moeten tanken. Het risico is reëel dat ze dat binnenkort niet meer kunnen doen, en dan heb je ineens niet zoveel meer aan zo'n nieuwe hippe nieuwe-technologiebak.

De bron van de tekorten is al snel gevonden: de producent Air Products kreeg de afgelopen tijd te maken met onverwachte productieproblemen in een aantal van hun fabrieken. De verwachting is nu dat deze begin augustus verholpen zijn en dat de Toyota Mira's, Honda Clarity Fuel Cells en Hyundai Tucson Fuel Cells van deze wereld weer in de westelijke staat van Amerika kunnen rondzoemen. 

Maar tot het zover is, laat Toyota hun klanten niet met een onbruikbaar stuk metaal voor de deur staan. Ze openen een eigen tankstation in Long Beach en helpen al hun 3.687 Mirai-kopers met het vinden van passende oplossingen als ze met het tekort te maken krijgen.

Waterstof-aangedreven auto's willen maar niet echt aanslaan omdat de infrastructuur er nagenoeg niet is. In Nederland kan je bijvoorbeeld op maar twee plaatsen tanken. Maar dat het zelfs in een omgeving waar het redelijk goed te doen is met 33 tankstations en amper 4.000 auto's nog fout kan gaan, laat dit verhaal zien. Het ziet er dan ook niet heel rooskleurig uit voor de auto die ons moet verlossen van het urenlang aan een stroomkabel hangen.