Turk verduistert €8,5 miljoen door zelfde auto te verkopen

Auto's verkopen is een vak. Het is echter een vak dat ook wel eens wat ongure types aantrekt. Neem deze Turkse 'ondernemer' die tachtig keer dezelfde auto verkocht, zonder hem te leveren.

Sinds president Erdogan zo'n beetje alle ambtenaren in Turkije heeft ontslagen omdat hij ze niet meer vertrouwde, zitten er veel mensen werkloos thuis. Dan moet je inventief zijn. Een onderwijzer besloot het 'wijzer' in te wisselen voor 'nemer' en werd gewiekst ondernemer in automobielen om zo wat mensen op te lichten.

Hij plaatste op internet een annonce waarin hij een partij auto's te koop aanbood voor €4.251 minder dan ze in de catalogi staan. Handig, want dat trok de aandacht van veel mensen. Uiteraard had hij ook een smoes om de boel mee te verklaren: hij had toegang tot een veiling waar door de overheid in beslag genomen voertuigen van de hand gingen. Aanvankelijk leverde hij ook daadwerkelijk een paar van de verkochte wagens aan klanten.

Op een gegeven moment ging het echter fout. Verschillende grotere klanten dachten er ook een handeltje in te vinden en bestelden meteen een flinke hoeveelheid van die wagens. Eén van de slachtoffers kocht er zelfs 23 en betaalde ze ook al vooruit. Katsjing: €170.193 voor Emre K., zoals de verdachte heet. Je vraagt je af welke handelaar zijn aankopen vooraf betaalt en niet gewoon de 90 dagen achteraf gebruikt om te voldoen, maar goed wij zijn geen experts in het Turkse handelsrecht.

Emre hield zijn truc nog wel een tijdje vol, want de koper begon pas na tien maanden echt te twijfelen. Inmiddels had onze voormalig onderwijzer al voor €8,5 miljoen aan auto's verkocht maar niet geleverd. Tijd om de benen te nemen met de cash onder de arm. Helaas voor de oplichter liep hij wel tegen de lamp, maar vertelt het verhaal niet hoe. Of er nog iets van het geld is teruggevonden wordt jammer genoeg ook niet duidelijk. Het lijkt voor de hand liggend dat K. een tijdje achter tralies verdwijnt. Ook daar is een hobbel: sommige gedupeerden hebben geen aangifte gedaan. Wellicht dat hun vermogen ook niet helemaal op legale manier bij elkaar was verzameld.