Klassieke E-Type krijgt 6,1 liter V12 en moderne snufjes

De Jaguar E-Type staat bij menig autoliefhebber hoog op de lijst met mooiste auto's ooit. Maar er een exemplaar bezitten is niet zo mooi als het lijkt. Tenzij het om deze restomod E-Type gaat, deze heeft niet alleen de looks, maar ook alle denkbare luxe.

Laten we eerlijk zijn: een Jaguar E-Type Series 3 uit 1974 is nu niet bepaald geschikt om als dagelijks vervoer te gebruiken. De onbetrouwbaarheid van het oude Jaguarblok is alleen al killing. Gelukkig zijn er bedrijven op deze wereldbol die daar wat aan doen. Neem het Engelse bedrijf E-Type, zij nemen oude (goh!) E-Types onder handen en toveren ze om tot moderne 2+2 roadsters.

Voor een welvarende klant hebben de Britten deze E-Type helemaal binnenstebuiten gekeerd. Het hele chassis van de auto is verstevigd met extra lassen en RVS-bumpers en de hardtop is aangepakt met Dynamat, een stofje dat vervelende geluiden buiten de auto houdt. Daarnaast zijn er speciaal voor deze auto unieke 16 inch velgen gefabriceerd.

Binnen gaat het verbeteringsfeest verder. Daar vinden we nu een lederen, verlaagde en verwarmde stoelen. Ook heeft de klassieke auto nu airconditioning, LED-verlichting door het hele interieur en een snelheidsmeter die de snelheid in km/u aangeeft. Op het gebied van infotainment kunnen we gerust stellen dat er niets te wensen overblijft: de auto heeft een volledig surround soundsysteem ingebouwd waarop allerlei apparaten via Bluetooth aangesloten kunnen worden. 

Leuk natuurlijk, al die visuele aanpassingen en praktische verbeteringen, maar met een oude en onbetrouwbare V12 in het vooronder wordt er nog amper met de auto gereden. Het E-Type-team nam deze daarom ook onder handen. En hoe. Ze trokken het 5,3 literblok helemaal uit elkaar en reviseerden hem in zijn geheel. Gaandeweg werd de capaciteit naar 6,1 liter uitgebreid en werden enkele essentiële onderdelen vervangen voor modernere versies. Denk hierbij aan een nieuw injectiesysteem, een Emerald ECU en een nieuwe kabelboom.

Door de upgrades aan het blok produceert hij nu 284 pk (acht pk meer dan voorheen), die hij door een splinternieuwe handbak met vijf versnellingen naar de achterwielen stuurt. Die wielen liggen nu ook beter op de weg dankzij volledig instelbare vering en nieuwe stabilisatorstangen. De remmen zijn vervangen voor grotere schijven en klauwen van AP Racing. En alsof dat nog niet genoeg is om de bestuurder een sportiever gevoel te geven, is ook de hele stuurkolom vervangen voor een sportievere versie. 

Het resultaat is een auto die een beetje een vreemde mix is tussen een klassieke Jaguar en een moderne roadster, maar wel een goede. Dit is een restomod zoals we hem graag zien: vrijwel onaangetaste klassieke looks, maar een volledig verbeterde onderkant.