BMW: volledig autonome auto's nooit realiteit

De tijd dat we honderd procent autonome auto's over alle wegen zien rijden gaat misschien nooit komen. Volgens BMW is het technisch wel mogelijk, maar kan het publiek nog wel eens dwars gaan liggen.

Volledig autonome  auto's zijn volgens sommige experts nooit haalbaar, maar zelfs al dat wel het geval is, dan denkt Ian Robertson van BMW dat de bestuurderloze-auto er nooit zal komen. Onlangs vertelde Robertson dat de volledig autonome auto wellicht nooit geaccepteerd zal worden omdat wij mensen de keuze tussen leven en dood niet over willen laten aan een machine.

Daarmee doelt de BMW-topman op de keuze die de auto moet maken als hij niet anders kan dan één van twee mensen dood te rijden. Toegegeven, het is een zeer onwaarschijnlijke situatie, maar hij wist het zelf nog een beetje kleurrijker te brengen: "Imagine a scenario where the car has to decide between hitting one person or the other — to choose whether to cause this death or that death, what’s it going to do? Access the diary of one and ascertain they are terminally ill and so should be hit? I don’t think that situation will ever be allowed."

Topman Robertson gaf daarnaast aan dat BMW erg ver is met de ontwikkeling van de autonome auto. Op dit moment heeft het bedrijf veertig auto's die regelmatig een rit van duizend kilometer maken. Deze verlopen doorgaans zonder problemen, maar de engineer die achter het stuur zit moet nog wel gemiddeld drie keer per rit ingrijpen. Dat is niet slecht, maar voordat het echt de auto's echt autonoom kunnen zijn, moet het perfect zijn.

Autonome auto's kunnen volgens Robertson uiteindelijk wel op straat verschijnen, maar hiervoor zullen overheden moeten bepalen waar de grenzen liggen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de autonomie alleen aangezet mag worden op snelwegen, of alleen in bepaalde delen van steden waar minder voetgangers lopen.