New York zet rem op vergunningen Uber

Als je van plan was in het komende jaar taxichauffeur in New York te worden, dan hebben we slecht nieuws: gaat niet gebeuren. Althans, niet bij Uber of Lyft. De gemeenteraad geeft geen vergunningen meer voor de app-taxi's.

De stratenvulling van New York bestaat tegenwoordig bijna alleen nog maar uit taxi's. Naast de iconische gele auto's rijden er de laatste jaren steeds meer alternatieve taxi's rond en volgens het gemeentebestuur loopt het nu wel echt de spuigaten uit. In 2015 waren er nog maar 12.600 alternatieve taxi's in de stad, dat kunnen limousines en andere Black Cabs zijn. Sinds de opkomst van Uber en Lyft is dat aantal echter naar 80.000 geëxplodeerd. Tel daar de 14.000 Yellow Cabs bij op en je hebt al bijna 100.000 auto's die taxi zijn in de Grote Appel.

Behalve de stop op vergunningen is er nog een maatregel die de apps als Uber, Lyft en Via een hak gaat zetten: de stad voert een minimumloon in. De taxichauffeurs die hun klanten via de apps werven verdienen bijna allemaal extreem weinig en de gemeente is er klaar mee. Burgemeester De Blasio verduidelijkt: "Our city is directly confronting a crisis that is driving working New Yorkers into poverty and our streets into gridlock. The unchecked growth of app-based for-hire vehicle companies has demanded action—and now we have it."

New York is daarmee de eerste Amerikaanse stad die hordes voor de apptaxi's zet. De exploitanten van Yellow Cabs zijn verheugd met de maatregelen, terwijl de uitbuiters uitbaters van de apps extreem teleurgesteld zijn. Zij hadden de laatste maanden juist hard gelobbyd om de regels te voorkomen. Uber reageerde ouderwets alsof Travis Kalanick weer achter het roer zit met een bot statement: "[these measures] threaten one of the few reliable transportation options while doing nothing to fix the subways or ease congestion."