Frankrijk: 'kapotte wegen zijn veiliger'

Wegen repareren is hard werken. Zeker in de hitte van de afgelopen weken. Fransen hebben daar natuurlijk geen zin in, dus daarom zeggen ze nu in het eeuwige vakantieland dat een slecht wegdek juist goed voor de veiligheid is.

In Nederland zijn we best verwend als het op de kwaliteit van het wegdek aankomt. We hoeven ons hier niet veel zorgen te maken om kromme velgen op afgebroken veerpoten als we een doosje eieren bij de supermarkt gaan halen. We halen België dan ook vaak genoeg aan als schoolvoorbeeld van hoe het niet moet, maar Frankrijk kan er ook wat van. Veel lokale wegen zijn daar in zeer slechte staat.

In mei dit jaar liet de Franse regering dan ook weten dat ze vanaf volgend jaar keihard aan de bak gaan om al die scheuren, putten en ontbrekende wegstukken netjes gaan repareren. Er wordt één miljard euro voor uitgetrokken. Maar ’s lands hoogste ambtenaar voor verkeersveiligheid Emmanuel Barbe (hij bedacht ook de snelheidsverlaging in Frankrijk) ziet dat als een hoop werk doen voor meer verkeersongelukken. Volgens hem gaan automobilisten namelijk langzamer rijden op slecht wegdek, en zoals we allemaal weten is langzamer rijden altijd veiliger. 

Zoals het een Fransman betaamt heeft hij geen onderzoek laten doen om zijn claim te ondersteunen, maar haalt hij zijn bevindingen uit persoonlijke kringen. Specifieker nog: uit ervaring van de straat waaraan zijn ouders wonen. Deze is onlangs gerepareerd en nu rijdt iedereen elkaar daar dood harder. Hij zet zijn uitspraken kracht bij door te beweren dat er 3,5 keer zoveel dodelijke ongelukken gebeuren op wegen waar het wegdek goed is. Dat komt volgens hem omdat mensen dan zo lekker rijden dat ze makkelijker een fout begaan en een ongeluk veroorzaken.

Onderzoek van de Franse overheid wijst anders uit. Volgens hun cijfers is drie procent van alle verkeersongelukken direct toe te schrijven aan een slecht wegdek.