Gênant: Volkswagen plugt elektrische auto's van de concurrent

Stelt u zich een BMW M-reclame voor waarin het hele arsenaal aan AMG-Mercedessen prominent voorbijkomt, compleet met slogan 'Das beste oder nichts'. Dat is een beetje wat Volkswagen heeft gedaan in dit spotje, maar daar is een goede reden voor.

Zoals zo'n beetje alle ellende voor VW de laatste jaren is de kronkel in de reclame te herleiden tot dieselgate. Als boetedoening voor het schandaal moest Volkswagen in de VS niet alleen een flinke schadevergoeding betalen, het beloofde ook $2 miljard in het project Electrify America te steken. Dit initiatief moet elektrisch rijden in de VS de komende tien jaar beter op de kaart zetten. Om te voorkomen dat het Volkswagen-propaganda onder een andere vlag zou worden, werd de exposure van VW hierin duidelijk aan banden gelegd. Zoals te zien in onderstaande video, waarin de hoofdrol is weggelegd voor de concurrentie.

De boodschap van de commercial met de titel 'JetStones' is duidelijk: elektrische auto's bieden een transitie van een pre-historisch Flintstones-tijdperk naar een futuristisch Jetsons-tijdperk. Ter illustratie zien we eerst een wat onverzorgd uitziende man met stoppelbaard en flanellen shirt in een conventionele auto. Hij ziet er een beetje uit zoals Earl Hickey in My name is Earl: working class, een tikkie redneck, kennelijk zaken die we als elektrosnobs negatief moeten interpreteren.

Vervolgens komt er een 'betere' versie van hem in een Chevrolet Bolt / Opel Ampera-e langszij, een alter ego met een scheutje Ned Flanders, zo u wilt. Gladgeschoren wangen, een keeshondje op de passagiersstoel, en duidelijk een succesvoller iemand, die een goede nacht in zijn eigen bed heeft geslapen, in plaats van onder de Coentunnel. Kijk, dino's, dit wilt u ook. Want zodra u elektrisch rijdt vindt u uw scheermes plots weer en ziet de wereld er een stuk zonniger uit.

Het betekent overigens niet dat er geen enkele VW getoond mag worden: op 00:23 zien we dan ook duidelijk een e-Golf in beeld rijden, achter de Chevrolet Bolt en de BMW i3, en voor de Ioniq en een Honda. Het is echter wel zo dat de reclame geen promotioneel karakter voor VW zelf mag hebben. Om die reden heeft het merk een duidelijke bijrol in het spotje. Toch ronduit pijnlijk, dat andere merken op kosten van Volkswagens PR-budget in het zadel geholpen worden. Bij Chevrolet zullen ze een goede dag gehad hebben.