Silly season: deze F1-teams hebben nog stoeltjes over

Met het gisteren aangekondigde vertrek van Alonso uit de F1, opent de rijdersmarkt voor 2019 zich verder. Wie zitten goed, en wie moeten op hun tellen passen?

Laten we beginnen met een inventarisatie voor 2019:

  • Mercedes-AMG: beide stoeltjes bezet
  • Renault: beide stoeltjes bezet
  • Ferrari: 1 stoeltje bezet, 1 open
  • Red Bull: 1 stoeltje bezet, 1 open
  • McLaren: alles open
  • Haas: alles open
  • Force India: alles open
  • Toro Rosso: alles open
  • Sauber: alles open
  • Williams: alles open

Er zijn vier rijders die tot eind 2020 vastliggen: Hamilton, Vettel, Verstappen, en Ricciardo. Valtteri Bottas tekende onlangs voor een jaar bij, en ook bij Nico Hülkenberg is de optie gelicht om volgend jaar door te gaan. Hiermee zijn Mercedes-AMG en Renault afgedekt voor 2019, maar verder is het een groot gepuzzel.

Bij Ferrari is de vraag: blijft Kimi Raikkonen nog een seizoen, of haalt Ferrari Charles Leclerc van Sauber. Kenners schatten momenteel de kans dat Raikkonen - de laatste coureur uit het V10-tijdperk - er nog een jaartje aan vastplakt, groot. Bij Red Bull is Pierre Gasly de grote favoriet om vanuit Toro Rosso te promoveren, met Carlos Sainz jr. - die door de komst van Ricciardo bij Renault volgend jaar zonder team zit - als outsider.

Een andere optie voor Sainz is McLaren. Wij zouden het zelf niet zo snel doen, maar wanneer de keuze tussen niet racen of racen voor McLaren is, dan is deze snel gemaakt. Of Stoffel Vandoorne in 2019 terugkeert is een vraagteken. De Belg presteert ronduit matig, terwijl het er nu toch wel eens uit zou moeten komen. Wellicht gooit McLaren de boel op de schop, en promoveert het Lando Norris, die naast de al redelijk ervaren Sainz zou kunnen debuteren.

Bij Haas is de verwachting dat Kevin Magnussen bijtekent. De Deen is weliswaar controversieel, maar je kunt niet ontkennen dat hij een goed seizoen draait. Een stuk beter dan dat van Romain Grosjean, een rijder die zijn langste tijd wel gehad lijkt te hebben in de Formule 1. Mocht de Fransman niet verlengd worden, dan is het de vraag wie er naast Magnussen komt te zitten. Dit is nog een groot vraagteken. Als Haas geen geschikte coureur weet te strikken, zien we Grosjean ook nog wel blijven en kunnen we ons verheugen op nóg een seizoen perplexe scheldkanonnades via de boordradio ('Mate...').

Voor Toro Rosso-coureur Brendon Hartley konden de ontwikkelingen niet beter uitpakken. Het is waarschijnlijk dat Gasly naar Red Bull vertrekt, en Red Bulls jongerenprogramma zwemt niet bepaald in het talent dat in 2019 inzetbaar is in de F1. Hoewel de Nieuw-Zeelander eigenlijk niet heeft laten zien in de F1 thuis te horen (prima LMP1-coureur, maar in de F1 komt het er niet uit) en al aardig op leeftijd is voor iemand in het 'jongerenteam', is het mogelijk dat hij in 2019 weer racet. Bij gebrek aan beter. Maar bij Toro Rosso weet je het nooit, misschien toveren ze een compleet onverwacht konijn uit de hoed. Norris zou ook nog een optie zijn, in een barter deal met de naar McLaren vertrokken technisch directeur James Key. Het zou wel afwijken van de gewoonte om niet jongeren uit andere programma's te werven.

Met de overname van Force India door papa Lawrence Stroll lijkt het een gedane zaak dat Lance Stroll in 2019 voor het team rijdt. Hoera voor nummer 18. Wie de Canadees flankeert? Joost mag het weten. Sergio Perez is ervarener, Esteban Ocon lijkt iets talentvoller. Het was eigenlijk de bedoeling dat Ocon bij Renault gestald werd, tot Daniel Ricciardo de boel in de war kwam schoppen. Mocht de Fransman niet bijtekenen bij Force India, dan zouden we niet weten waar de Mercedes-protegé terecht kan. We hopen voor hem dat het niet Mercedes-klantenteam Williams is. Hoewel, slechter dan dit seizoen kan de stal van Claire Williams niet draaien.

Sauber zal waarschijnlijk afscheid gaan nemen van Ericsson. De ondermaats presterende Zweed heeft het alleen zo lang volgehouden bij de gratie van Longbow Finance, maar nu lijken zijn landgenoten zich uit de F1 terug te trekken. Voor hem komt waarschijnlijk een Ferrari-junior in de plek, mogelijk Antonio Giovinazzi. Leclerc kan nog een seizoentje blijven, als hij niet naar Ferrari promoveert. Gaat hij wel, dan is alles open voor zijn stoeltje. Bij Williams tot slot zal Sergey Sirotkin nog wel voor een seizoentje betalen. Als Stroll vertrekt is het zaak een ervaren coureur te strikken die de boel weer wat op de rails kan krijgen. Ocon zou een godsgeschenk zijn, ook al is het nog geen crack zoals Felipe Massa dat was. Lukt dit niet, dan promoveert F2-rijder George Russell wellicht naar het team.