'Charles Leclerc is geen partij voor Sebastian Vettel'

Zet Charles Leclerc bij Sebastian Vettel in het team, en de Duitser walst genadeloos over de Monegask heen. Dat is de overtuiging van...nou ja, raad eens? Hint: het is een wereldkampioen uit de jaren '90 en 'een zoon van'. En het is niet Damon Hill.

Volgers van het Formula 1-youtubekanaal zagen hem gisteren waarschijnlijk al voorbijkomen: een nieuwe podcast, met dit keer Jacques Villeneuve achter de microfoon. De Johan Derksen van de autosport mocht een uurtje leeglopen over de huidige ontwikkelingen in de F1, en wie Jacques kent, die weet: hier komen de sterke meningen en boude uitspraken. Villeneuve neemt nooit een blad voor de mond.

Jacques ontpopt zich in het gesprek tot een warm pleitbezorger van Kimi Raikkonen bij Ferrari, want old men stick together. Volgens hem doet de Scuderia er goed aan hem nog een jaartje te verlengen. Immers, hij vindt het niet erg om Vettels bitch te zijn, en scoort podium na podium. Leclerc kan volgens hem beter nog een jaartje rijpen: "Raikkonen staat derde in het kampioenschap en is vaak sneller dan Vettel. Wanneer hij langzamer is dan is dat hooguit een tiende. Raikkonen is doorslaggevend in de ontwikkeling van de auto."

Kimi's invloed op de ontwikkeling van de auto moet volgens Villeneuve niet onderschat worden: de Fin brengt 20 jaar aan ervaring en technische kennis met zich mee.

"Het hele team werkt nu geweldig samen. Zet een nieuwe coureur [een welp] naast Vettel, en hij zal hem levend willen opvreten [net zoals Ricciardo in 2014? red.]. Mocht dat niet gebeuren, dan wordt Ferrari trager binnen twee jaar tijd, dat is niet constructief. Leclerc maakt af en toe nog wat fouten. Voor hem zou het geweldig zijn als hij naar Ferrari gaat, maar dan is Ferrari hem de eerste twee jaar aan het opleiden. Zo'n team is het niet. Ferrari - net als Mercedes - is een topteam dat rijders koopt en betaalt wanneer zij op het toppunt van hun carrière zitten. Voor het opleiden van rijders heb je de satellietteams."

We weten dat de Villeneuve-haat in Nederland real is, vanwege diens kritische houding ten opzichte van Max Verstappen. Ook lijkt het er in interviews af en toe op alsof de Canadees maar een eind weg lult, maar wellicht komt dat omdat zijn uitspraken in een klein stukje tekst samengevat moeten worden, dan pak je altijd de sappigste dingen eruit. Feit is, dat wanneer je hem een uur laat praten, hij best goed uit de verf komt. Daarnaast beschikt Jacques ook over een aardig droge humor: "Kimi now makes full phrases and they are coherent". Heerlijk. Het betreffende fragment is vanaf 45:30 te beluisteren: