Pebble Beach 2018: dit zijn de primeurs

Volgend weekend vindt aan de Amerikaanse westkust het vermaarde Pebble Beach Concours d'Elegance plaats. Het evenement wordt voor luxe automerken steeds belangrijker als plaats om primeurs te onthullen: dit kunt u deze editie verwachten.

Voor een introductie in de Monterey Car Week, die rondom het Pebble Beach-evenement wordt georganiseerd, verwijzen we u naar dit topic. Dit jaar is er sprake van een recordaantal primeurs, aangezien de dure merken liever hun shine pakken op het exclusieve Pebble Beach (of Goodwood) dan op een grote beurs, zoals Parijs. Weet u meteen waarom er dit jaar zoveel merken afhaken in de Franse hoofdstad. Zoals Polestars Amerikaanse PR-bobo het stelt: "Anybody who is going to fly from wherever, deal with a four-night-minimum, brutally expensive hotel, as opposed to buying a US$10 ticket to a local auto show, you’re already dealing with the people who have the money and the vested interest in the cars." Je wilt auto's immers ook verkopen, niet alleen laten bepotelen door mensen die ze toch niet kunnen betalen.

De onthullingen zijn zowel openbaar als besloten: een evenement met zoveel miljonairs per vierkante meter biedt immers een uitgelezen mogelijkheid om exclusieve previews te tonen van gelimiteerde modellen, die al uitverkocht zijn zodra ze aan het klootjesvolk worden voorgesteld.

Maar aangezien ons Bitcoinschip nog niet bepaald het gedroomde rendement oplevert, concentreren we ons op de openbare primeurs. 

Audi heeft een bliksemafleider nodig van de dieselproblematiek en de baas die in het gevang zit. Waarmee kan dat beter dan met een heet elektrisch concept, dat de fantasie prikkelt en tegelijkertijd de gedroomde toekomst visualiseert? De PB18 - een samentrekking van 'Pebble Beach' en een verwijzing naar de R18 LMP1-racer - neemt deze taak op zich, en de teaser voorspelt een lekker gemene brede concept.

Bugatti gaat de luxe Chiron-GT circuitfähig maken, en rekent hier met droge ogen 5 miljoen euro de neus voor. Omdat ze het kunnen. 

Voorafgaand aan Pebble Beach mochten we al kennis maken met de Nordschleifekwaliteiten van de Aventador SVJ. Wellicht is het de ultieme atmosferische Lamborghini, aangezien de opvolger van de Aventador door batterijen geassisteerd wordt. Verwacht 770 pk, actieve aerodynamica, the works.

BMW presenteert, twee jaar nadat de vorige uit productie ging, de derde generatie Z4. De Roadster met codenaam G29 zagen we al middels lekbeelden van de range-toppende Z4 M40i.

Er is weinig bekend over Mercedes' nieuwe concept. Eigenlijk zou je iets van Maybach verwachten, maar het bedrijf heeft ervoor gekozen een aanloop naar de nieuwe elektrische EQ-lijn te maken. Het concept wordt retro, net zoals de Mercedes-Maybach 6. Maar om eerlijk te zijn houdt de kennis daar op: uw gok is even goed als de onze. In 2011 kwam Mercedes-Benz Advanced Design of North America overigens ook al met een Silver Arrow Concept.

Infiniti is een merk dat geen bal verkoopt en waarvan we het bestaansrecht nog steeds niet echt zien. Wel dropt het merk regelmatig spectaculaire concepts, zoals de Prototype 9. Het gaat hier in Pebble Beach vrolijk mee door. De Prototype 10 is elektrisch, strakgelijnd, en verder waarschijnlijk alleen leuk om naar te kijken. We zien er wellicht een lijntje van verschijnen in een toekomstig model, and that's it

Voorafgaand aan de mysterieuze 812 Speedster, die medio september op de rol staat, zou Ferrari volgens sommige bronnen nog een open versie van de extreme 488 Pista afvuren. We zijn er nog niet zeker van of dit een openbare onthulling wordt of een besloten, dus achter deze mag u een groot vraagteken zetten. Het zou wel erg snel na de coupé zijn...

Het Amerikaanse Shelby Super Cars heet sinds 2012 SSC North America. Het bedrijf van Jerod Shelby (geen familie van) toonde al in 2011 plannen voor een Tuatara, vernoemd naar de wonderbaarlijke brughagedis uit Nieuw-Zeeland. Het kwam er nooit van, maar dit jaar gaat het merk in de herkansing met een nieuwe versie van de hypercar.

Hij komt, hij komt, de supercar die 484 km/u gaat. Hennessey's opvolger van de Venom GT is vernoemd naar de zwaarste orkaancategorie en herbergt meer dan 1.600 pk. Bring it.

Ook designhuis Pininfarina is in Amerika, met een preview van een elektrische hypercar dat het in 2020 zelf wil gaan bouwen. Rimac is er bijgeroepen voor de expertise, en ook moet de elektrische expertise van moederbedrijf Mahindra - dat ervaring in de Formule E heeft - bijdragen tot een goed resultaat.

Naast bovengenoemde merken zijn er meer fabrikanten aanwezig: Bentley en Rolls komen de nieuwe Conti GT en Cullinan pluggen, terwijl McLaren zijn 600LT een Amerikaanse primeur geeft. Ook Polestar pakt flink uit op Pebble Beach. 

Hyundai-spinoff Genesis toont ook een concept, en Porsche toont “Project Gold”: een one-off  911 Turbo op basis van de 993, de laatste luchtgekoelde 911. Samen met Porsche Classic Center en Porsche Exclusive is er wat moois van gemaakt, later dit jaar wordt het model op een veiling verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel. 

En Aston Martin? Dat toont de Vanquish Zagato Speedster (1 of 28) en de Vantage V600.