Fernando Alonso gediskwalificeerd met Toyota-team

Afgelopen weekend won Fernando Alonso met zijn teamgenoten de zes uur van Silverstone met meerdere rondes voorsprong. Jammer voor hen dat ze zich niet aan de regels hielden en betrapt zijn. Nu mogen ze de winst afstaan.

In de topklasse van het World Endurance Championship (WEC) is het niet meer zo spannend nu Porsche niet meer meedoet. Toyota wint elke race op z'n sloffen omdat de andere teams het geweld van de Japanse auto simpelweg niet bij kunnen houden. Maar als je dat weet, dan moet je je wel aan de regels houden en dat deed het team van Fernando Alonso blijkbaar niet op Silverstone.

Na afloop van de race en de huldiging van de Toyota Gazoo Racing teams (die respectievelijk eerste en tweede stonden) lieten de stewards weten dat beide Toyota TS050-auto's niet door de keuring na de race kwamen. Hierdoor werden beide teams gediskwalificeerd en gaat de winst naar het team van Rebellion LMP1. 

Maar de reden van de diskwalificatie is wel een tikkeltje lullig: beide auto's kwamen niet door de "skid block deflection test" waarmee gemeten wordt hoe laag de auto op het wegdek ligt. Toyota claimt dat dit komt doordat de auto's schade opliepen bij het raken van de nieuw geplaatste kerbstones op Silverstone. De reactie van de stewards was daarop simpel: "een auto moet op een normale manier het racegeweld kunnen doorstaan." Toyota gaat in beroep tegen het besluit.

Afgelopen weekend boerden de Nederlandse WEC-deelnemers goed in hun klasses. Ho Pin Tung won de LMP2 klasse in zijn Jackie Chan DC Racing-team auto. Racing Team Nederland, met Nyck de Vries voor het eerst achter het stuur, behaalde het beste resultaat tot nu toe. Ze kwamen als vijfde in hun klasse over de finish. 

Het Nederlandse team had nog beter kunnen rijden, maar had problemen met bandenslijtage en moest het door een spin van Frits van Eerd met een setje banden minder doen. Nyck, die na Frits en voor Giedo van de Garde reed, had er geen moeite mee: "Voor mij is natuurlijk alles nieuw: rijderswissels, het delen van de auto met andere rijders, het verkeer op de baan, de snelheidsverschillen tussen de klassen... Maar ik heb het erg naar mijn zin gehad, het was een mooie ervaring. Ik had geen problemen met de banden, in de Formule 2 heb ik wel geleerd hoe je banden moet sparen."