Studenten TU Delft hebben waterstofprimeur in Assen

Nederland maakte afgelopen zaterdag een moment mee dat de geschiedenisboeken in zal gaan. Raceteam Forze reed als eerste ooit een race met een auto die aangedreven werd door een brandstofcel en waterstof. Ze finishten, maar er is ruimte voor verbetering.

Onthoud maar waar je was afgelopen zaterdagmiddag. Als je in Assen was, dan heb je live meegemaakt dat geschiedenis werd geschreven. De rest van het land moet nu even in de agenda kijken wat er ook alweer belangrijker was dan het meemaken dat de eerste auto ooit een race finishte op waterstof.

De leden van team Forze zijn allen student aan de TU Delft en hebben dit jaar de Forze VIII tot hun beschikking. Het getal achter de naam staat voor de versie van de auto. Het team bestaat sinds 2007 en dit is de achtste variant van de Forze. De auto deed mee in de Sportklasse van de Supercar Challenge die dit weekend in Assen werd verreden. Sport is het laagste niveau van de race, maar daarin werd de roze auto wel glansrijk zesde (wat overigens overall neerkomt op de laatste plaats). Geen probleem natuurlijk, want het is allemaal heel erg nieuw en het doel was de race uitrijden.

Op zondag wilde het team ook deelnemen aan de tweede race, maar dat ging helaas niet door. Een onderdeel van de voorwielophanging was niet meer veilig genoeg. Voordat u gaat lachen: de studenten hebben dat onderdeel niet zelf ontwikkeld, maar het was een extern geleverd stukje auto. Kan gebeuren natuurlijk. Helaas hadden ze blijkbaar geen reserve-exemplaar bij zich. Het betekent in ieder geval dat de studenten weer iets nieuws hebben om naar door te bouwen: een auto die twee races achter elkaar uit kan rijden op waterstof.