Onderzoek: moderne auto beschermt niet tegen schade

Leuk joh, al die moderne veiligheidssystemen en hulpjes in auto's om veilig van A naar B te komen, of netjes in te parkeren, maar in de praktijk zorgen ze voor precies hetgeen ze moeten voorkomen: schade aan de auto.

Als u tegenwoordig een auto koopt, is de kans groot dat deze vol zit met elektronica die u de les probeert te lezen. Van rijbaan wisselen gaat gepaard met een extra trillend stuur, en een beetje dichter op de voorligger kruipen zorgt voor een lawine aan piepjes, flitsende lampjes en automatische remingreep. Dit soort snufjes zijn er om de automobilist en de auto heel te houden, maar onderzoek wijst uit dat juist auto's met dit soort veiligheidssnufjes vele malen vaker schade rijden.

De Branchemonitor Schadesector 2018-2030 geeft aan dat auto's zonder extra snufjes 14% kans op schade hebben. Auto's met veiligheidssnufjes hebben 23% kans om schade te rijden. Een echt logische verklaring hiervoor is er niet. Het rapport geeft aan de elektronica in sommige gevallen niet goed genoeg is voor de taak die het moet doen. In andere gevallen ligt het aan de bejaarde automobilist die helemaal in de war raakt van alle toeters en bellen die deze systemen op hem afvuren.

Voor de schadeherstelbedrijven is dit een geluk bij een ongeluk. Nieuwere auto's worden vaker standaard geleverd met deze ongeluk-uitlokkende extraatjes waardoor zij dus vaker schades mogen herstellen. Daarbij komt dat die elektronische snufjes vaak bakken met geld kosten wanneer ze vervangen moeten worden, en daar verdienen de schadeherstelbedrijven natuurlijk ook flink aan mee.

Volgens het rapport kan de schadeherstelsector in 2025 rekenen op 1,65 miljard euro dat verzekerings- en leasemaatschappijen naar hen overmaken. Dat is 250 miljoen euro meer dan dat er nu in omgaat. Wel wordt verwacht dat de groei er daarna uit is omdat mensen dan gewend raken aan de geluids- en lichtshow in de auto, en dat de technologie in de auto's dan ook pas op het niveau is dat het echt veilig kan ingrijpen.