Sjoemelfabrikanten lieten automobilisten €150 miljard teveel betalen

Wie dacht dat de sjoemelpraktijken van autofabrikanten alleen effect hadden op het milieu en de politiek zit er goed naast. Door deze verspreide zuinigheidsleugens heeft u samen met de rest van Europa voor 150 miljard euro teveel getankt.

Het internationale onderzoeksinstituut Transport & Enviroment heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van het hele sjoemelschandaal voor de gewone mens. Ze begonnen hiervoor met de verbruikscijfers die ons in 2000 werden voorgelogen. Toen scheelde deze 9% met het werkelijke verbruik. Dit werd doorberekend tot 2016 waaruit bleek dat het verschil gestegen was tot 42%. T&E heeft vanaf 2000 tot nu bijgehouden wat de kosten voor de weggebruikers nu echt zijn. De uitkomst daarvan is niet mis.

Het blijkt dat alle Europese automobilisten bij elkaar sinds 2000 voor 149,6 miljard euro teveel hebben uitgegeven aan brandstoffen. Niet echt natuurlijk, want we verbruiken wat we verbruiken, maar we hadden het kunnen besparen als de gecommuniceerde verbruikscijfers geen leugens waren. Daarnaast hebben we ook voor 264 miljoen ton aan CO2 extra de wereld in geholpen. Dat is evenveel als wij Nederlands in één jaar produceren.

Het grappige aan het verhaal is dat de Duitse sjoemelaars het Duitse volk het hards getroffen hebben. Ze Zjermans betaalden in totaal 36 miljard euro teveel. Wij Nederlanders kwamen er helaas ook niet goed vanaf. Wij konden voor 5,6 miljard euro van het totaal opdraaien. Dat is iets boven het gemiddelde, maar gezien ons kleine landje, doen we toch weer mee in de top.

Met de invoering van de WLTP-cyclus moeten we in de toekomst beschermt zijn voor dit soort wanpraktijken. Al blijkt de geschiedenis zich nu alweer te herhalen. Volgens de EU zijn de autofabrikanten gewoon weer aan het sjoemelen om de uitkomst van de WLTP-cyclus naar hun hand te zetten. Ook dat verhaal krijgt ongetwijfeld nog een staartje.